CCR explică de ce nu pot fi interzise prin Constituție amnistia și grațierea corupților: ”Ar fi o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”

CCR explică de ce nu pot fi interzise prin Constituție amnistia și grațierea corupților: ''Ar fi o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii''

Curtea Constituțională susține că a respins inițiativele legislative de modificare a Constituției, în sensul interzicerii amnistierii sau grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, deoarece măsura ar încălca principiul egalității și ar echivala cu o suprimare a demnității umane.

Decizia a fost luată în unanimitate de judecătorii constituționali prezenți. A lipsit doar Simina Tănăsescu, ajunsă în CCR la propunerea președintelui Klaus Iohannis.

”Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”, se arată în minuta Curții Constituționale.

CCR mai precizează că propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României nu respectă justul echilibru între două interese generale, şi anume cel de a se executa/ a se considera executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe considerente care ţin de conduita condamnatului, expresie a efectivităţii justiţiei penale, şi cel al respectării demnităţii umane şi a principiului egalităţii, afectându-se, astfel, echilibrul sensibil existent între cele două interese ale statului şi societăţii.

Judecătorii constituționali au mai precizat că Parlamentul și Președintele României au dreptul de a aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie şi graţiere și că nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`