Curtea Constituțională apreciază că prin OUG55/2014, Guvernul a încălcat norme de tehnică legislativă şi implicit prevederile din Constituţie conform cărora respectarea acesteia, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
CCR cere astfel Parlamentului măsuri privind efectele juridice ale aplicării actului normativ.
„În urma efectelor concrete ale prezentei decizii, Curtea constată că Parlamentul va trebui să respingă prin lege ordonanţa de urgenţă şi să reglementeze, în acord cu art. 115 alin.8 din Constituţie, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei de urgenţă 55-2014, respectiv între data de 2 septembrie 2014 şi data publicării deciziei în Monitorul Oficial, pentru a le pune de acord cu decizia Curţii”, arată Curtea Constituţională.
Decizia 761 din 17 decembrie 2014 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală a fost adoptată în urma unei obiecţii formulate de 130 de deputaţi şi senatori PNL şi PDL.
Ordonanţa de urgenţă prevedea că în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni îşi pot exprima în scris o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.