Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei Legi ale Justiţiei adoptate de Parlament. Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii, precizează Agerpres.
Liderul PNL Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, a salutat decizia judecătorilor constituționali și a spus că de acum revenim la normalitate.
„Soluția corectă și firească, indiferent cât zgomot de fond a fost. Legile justiției corectate sunt constituționale. Ele vor merge la promulgare! Revenim la normalitate!
Procedurile s-au desfășurat în coordonare cu Comisia Europeană, în cadrul MCV. Adoptarea legilor corectate era și un obiectiv PNRR.
Politic s-a greșit mult. Au fost partide politice care au făcut din justiție terenul lor de joacă un timp, iar asta ne-a costat mult. Am trecut peste aceste momente”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.
De cealaltă parte, USR-iștii i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legile Justiţiei în forma actuală și să aștepte avizul Comisiei de la Veneția. Un președinte responsabil nu poate încuraja oligarhizarea justiției, așa cum a gândit ministrul Cătălin Predoiu (PNL), susțin aceștia.
„CCR a ajuns un simplu instrument politic. S-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă. Ori de câte ori e o speță cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puțin juridice. CCR a devenit un fel de legiuitor, își arogă puteri pe care nu le are, tranșează dispute politice. Astăzi, a decis că legile justiției sunt constituționale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluționarea obiecțiilor până la pronunțarea avizului Comisiei de la Veneția. Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția se va da pe 16 noiembrie, timp suficient și pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV și aderarea la Schengen. Apoi, în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de noi existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituționalității unor articole din noile legi ale justiției”, a declarat Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.
Acesta s-a referit apoi și la ridicarea MCV în acest context: „În mod normal, cu aceste legi nocive care ne aruncă înapoi în perioada neagră a justiției comandate de la partid din vremea Năstase-Stănoiu, nu s-ar putea ridica MCV. Iohannis va miza totul pe negocierile politice și pe jucarea cărții poziției geostrategice a României. Doar așa s-ar mai putea ridica MCV, nicidecum pentru că România a înregistrat progrese și a îndeplinit toate obiectivele din MCV”.