Curtea Constituțională a admis miercuri, 20 octombrie, o sesizare formulată de 50 de parlamentari din partea AUR și PSD privind neconstituționalitatea unei hotărâri a Parlamentului prin care s-au adus modificări şi completări Hotărârii de Guvern 394/2020 privind starea de alertă.
Este vorba de Hotărârea Parlamentului României 5/2020 pentru încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului 394/2020 privind starea de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
La baza acestei decizii a stat hotărârea CCR din Iunie 2020, prin care a constat neconstituționalitatea unor articole din Legea 55/2020, privind starea de alertă.
„Pentru pronunţarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudenţa sa anterioară, respectiv Decizia nr. 457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituţionalitatea art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziţii legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituţionale, Curtea, aplicând prevederile art. 147 alin. (1) şi (4) din Constituţie, a reţinut că Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 este ea însăşi neconstituţională, fiind lipsită de fundament constituţional”, transmite CCR.
CCR a precizat că HG 394/2020 privind starea de alertă și măsurile aplicate pentru combaterea pandemiei de Covid-19 continuă să producă efecte juridice, iar acestea rămân în vigoare prin redactarea lor în Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020.
Reamintim că anul trecut, pe 15 mai, au fost introduse restricții privind circulația populației și noi măsuri de prevenție împotriva noului coronavirus.
„Restricțiile care vor rămâne în vigoare, decise de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, vor avea același obiectiv: protejarea sănătății cetățenilor. Așadar, cei care încalcă regulile ce vor fi implementate în acea perioadă probabil că se vor gândi de mai multe ori, pentru că în actele normative emise vor fi prevăzute și măsuri coercitive”, a precizat, la momentul respectiv, Marcel Vela atunci ministru de Interne.