CCR a decis că alocațiile trebuie dublate. Judecătorii au respins în unaniminate sesizarea Guvernului Orban (VIDEO)

CCR a decis că alocațiile trebuie dublate. Judecătorii au respins în unaniminate sesizarea Guvernului Orban (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Guvernului Orban cu privire la proiectul de respingere a Ordonanței de urgență privind majorarea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii. În aceste condiții, odată ce va fi publicată motivarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, ar trebui să intre în vigoare dublarea alocațiilor, cel mai probabil începând de la 1 octombrie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

CCR a respins sesizarea Guvernului Orban și, practic, adecis că alocațiile trebuie dublate

Legea privind dublarea alocațiilor de stat pentru copii a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis în 14 ianuarie, astfel că alocațiile urmau să fie majorate, începând cu data de 1 martie 2020, de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 de lei la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități.

Cu toate acestea, invocând lipsa resurselor bugetare și situația specială generată de criza COVID-19, Guvernul Orban a prorogat termenul de intrare în vigoare. Ulterior, premierul și cabinetul liberal pe care îl conduce au subliniat că bugetul de stat nu poate suporta dublarea alocațiilor în acest an, astfel că au propus o soluție de majorare etapizată.

Totuși, la jumătatea lunii august, Parlamentula respinsOUG privind majorarea etapizată a alocațiilor, care, în primul rând, prevedea o creștere cu 20% de la 1 august.Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, cabinetul liberal stipulase alte patru creşteri, cu câte 20%, pentru anii 2021 şi 2022. Pentru anul 2023se preconiza continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.

„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională.Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, declara premierul Ludovic Orban, în a doua parte a lunii august, cândanunțacă Guvernulva ataca la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor.

Ar mai fi de amintit că judecătorii CCR au stabilit, în 15 iulie, căeste constituționalproiectul de lege pentru respingereaOUGprivind amânarea dublării alocațiilor până la 1 august, care, în debutul lunii iunie, fuseseadoptatde Camera Deputaților, în rol decizional.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`