CCR a amânat luarea unei decizii privind majorarea pensiilor cu 40%. Hotărârea, abia după alegerile parlamentare
Curtea Constituțională a amânat, miercuri, luarea unei decizii în ceea ce privește majorarea pensiilor cu 40%. Judecătorii constituționali se vor întruni din nou să analizeze subiectul abia pe 13 ianuarie, după alegerile parlamentare.
CCR, decizie amânată în privința majorării pensiilor cu 40%
În luna septembrie, majoritatea parlamentară controlată de PSD a votat un amendament la legea rectificării bugetare ce prevedea creșterea pensiilor cu 40%. Tot atunci, social-democrații au reușit să treacă de plen și alte inițiative care presupun cheltuieli suplimentare la bugetul de stat: mai mulți bani pentru autoritățile locale și majorarea salariilor profesorilor din acest an, în condițiile în care Guvernul PNL decisese amânarea acestei măsuri pentru anul viitor.
Guvernul condus de președintele PNL, Ludovic Orban, a atacat apoi legea la Curtea Constituțională.
„Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice. (…) Totodată, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale”, se arată în sesizarea Guvernului Orban către Curtea Constituțională.
Miercuri, însă, judecătorii constituționali au amânat pentru 13 ianuarie luarea unei decizii.
Decizia CCR privind impozitarea pensiilor speciale, amânată și ea
Acum două săptămâni, Curtea Constituțională a amânat luarea unei decizii asupra altei chestiuni importante: impozitarea pensiilor speciale.
Astfel, judecătorii au anunțat că vor face o nouă analiză abia pe 8 decembrie, deci tot după alegerile parlamentare, dacă e constituțională sau nu impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei.
Legea în cauză a fost atacată la CCR de către Avocatul Poporului, Renate Weber, și Înalta Crte de Casație și Justiție.
Instanţa Supremă a acuzat încălcarea principiului clarităţii, previzibilităţii şi predictibilităţii legii. „Pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale”, a mai atras atenția aceasta.
Șapte din nouă judecători ai Curții Constituționale au pensii speciale
Judecătorii constituționali vor trebui să decidă asupra impozitării pensiilor speciale în condițiile în care șapte dintre ei au acest privilegiu. Este vorba despre Valer Dorneanu, președintele Curții, Cristian Deliorga, Daniel Morar, Marian Enache, Livia Stanciu, Attila Varga și Mona Pivniceru.
Unii dintre aceștia primesc chiar mai multe pensii speciale.
Toți cei șapte încasează și salariul de judecător la CCR, de aproximativ 300.000 de lei pe an.
Suma totală încasată în 2019 din pensii speciale de șapte judecători ai Curții Constituționale este de aproape 2,9 milioane de lei, adică aproximativ 600.000 de euro.