Curtea Constituţională a amânat pentru 28 februarie dezbaterea sesizării depuse de USR și Forța Dreptei asupra legii care prevede majorarea indemnizaţiilor pe care le primesc aleșii locali.
Mai precis, USR și Forța Dreptei au atacat la CCR legea care aprobă Ordonanța de Urgență prin care sunt majorate salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional, pe 27 septembrie, iar pe 5 octombrie, USR a sesizat CCR. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii de la Forţa Dreptei.
Dacă legea va intra în vigoare, indemnizațiile pentru primari şi șefii de consilii judeţene vor fi majorate chiar și cu 2.000 de lei.
Printre altele, USR a invocat faptul că legea nu prevede sursa de finanțare a acestor majorări. Partidul a amintit că deja există o decizie a CCR, cea legată de creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, potrivit căreia nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără stabilirea sursei de finanţare.
USR a mai reproșat încălcarea prevederilor constituţionale, prin faptul că legea a fost adoptată când încă nu se scursese termenul de depunere a amendamentelor.
„Adevărul este că PSD, PNL şi UDMR au nevoie să-şi plătească foarte bine primarii şi şefii de consilii judeţene pentru ca aceştia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Aşa cum i-am oprit la Curtea Constituţională să crească indemnizaţiile parlamentarilor aşa îi vom opri şi acum”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.