Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de Guvernul Cîțu și a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, însă moțiunea își va continua traseul în Legislativ, au precizat surse din CCR pentru News.ro.
Votul judecătorilor CCR ar fi fost unanim, iar argumentul care a stat la baza deciziei se referă la faptul că Parlamentul nu a respectat Art. 113 alineatul 2 din Constituție, respectiv obligația de a comunica Guvernului că a fost depusă o moțiune de cenzură.
Premierul Florin Cîțu sesizase CCR în 8 septembrie cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-Parlament, în care reclama o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.
Sorin Grindeanu a precizat deja că PSD va depune propria moțiune de cenzură pentru că moțiunea USR PLUS și AUR „are probleme”.
„Eu știu că lumea în țara asta trebuie să respecte, totuși, anumite reguli și legi. Înțeleg tot de la dumneavoastră, pe surse, că Curtea Constituțională a hotărât în unanimitate că există conflict constituțional, în unanimitate. Curtea Constituțională a hotărât că există conflict constituțional între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea Guvernului din acest punct de vedere a fost admisă. Totodată, repetăm ceea ce spunem de două-trei săptămâni, dacă Curtea admite sesizarea Guvernului, deci există conflict, PSD va depune moțiune. Asta am făcut”, a spus social-democratul, marți, la Parlament.