Cazul dronei prăbușite | Hari Bucur Marcu: Oficialitățile române sunt repetente la capitolul comunicare publică. Nu învață nimic, fac aceleași greșeli. Absolut inacceptabil! (VIDEO)

Cazul dronei prăbușite | Hari Bucur Marcu: Oficialitățile române sunt repetente la capitolul comunicare publică. Nu învață nimic, fac aceleași greșeli. Absolut inacceptabil! (VIDEO)
Sursă foto: Hari Bucur Marcu / Facebook

Hari Bucur Marcu, expert în securitate, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că oficialii români sunt nu doar corigenți, ci chiar repetenți în materie de comunicare publică: „nu vor să le înțeleagă, nu fac niciun fel de comunicare de criză, nu fac niciun fel de comunicare de război”.

Acesta a formulat criticile în contextul în care președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, și ministrul Apărării, social-democratul Angel Tîlvăr, au spus că nu s-a prăbușit nicio dronă rusă pe teritoriul românesc, pentru ca apoi să admită că acest lucru s-a întâmplat.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.

Cum trebuie tratată o situație în care o muniție lansată de Rusia ajunge pe teritoriul României

„Sunt cinci vectori sau dimensiuni în care se discută o asemenea problemă când, din întâmplare sau intenționat, o muniție lansată de Rusia ajunge pe teritoriul României.

Primul și cel mai important e cel juridic, în ce situație juridică ne aflăm, acuzăm în vreun fel la vreuna din organizațiile internaționale ce a făcut Rusia, pornind chiar de la condamnarea războiului ca atare, că războiul e ilegal conform dreptului internațional? Președintele a și menționat că loviturile acestea sunt crime de război până la urmă. România a chemat în justiție Rusia pentru asemenea crime de război sau doar vorbim?

Mai avem și partea diplomatică. Din 24 febriuarie anul trecut, România ar fi trebuit să notifice Rusia că e inacceptabil ca măcar un șurub de la un echipament militar rusesc să ajungă pe teritoriul României. Și dacă ar fi explodat în aer un avion rusesc și ar fi ajuns pe teritoriul României o bucată, era o problemă diplomatică în primul rând și Rusia ar fi știut că nu are cum să dea misiuni în apropierea granițelor României.

Mai e și o dimensiune militară și abia aici e rolul Ministerului Apărării.

Mai e o dimensiune imporitantă, cea umanitară. Nu se poate să ai un război la graniță și să nu știi foarte precis ce pune în pericol acel război. De-a lungul unui curs de apă, pilotul poate să nu știe dacă e pe malul drept sau pe malul stâng obiectivul pe care vrea să-l lovească și poate să lovească dintr-o eroare un obiectiv de pe teritoriul românesc. Au fost piloți români care au aterizat în Bulgaria crezând că sunt în România”, a explicat Hari Bucur Marcu.

Acesta a precizat că e posibil ca România să fi notificat Rusia la începutul războiului cu privire la astfel de situații: „nu e obligatoriu să comunice treaba asta”.

Hari Bucur Marcu, despre comunicarea oficialilor români în cazul dronei rusești prăbușite

„Abia a cincea dimensiune e cea de comuniare publică, unde oficialitățile române sunt repetente, nu corigente, chiar repetente, pentru că repetă greșeli pe care nu vor să le înțeleagă, nu fac niciun fel de comunicare de criză, nu fac niciun fel de comunicare de război, nu explică populației ce fac bine. Improvizație completă în ceea ce privește comunicarea publică. Absolut inacceptabil”, a declarat Hari Bucur Marcu.

Acesta a precizat apoi că o problemă e și faptul că autoritățile române nu vorbesc deloc despre ajutorul pe care-l oferim Ucrainei. Explicația sa este că printre cei de la guvernare sunt și unii care vizează un electorat practic pro-rus, pe care nu vrea să și-l îndepărteze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)