Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că un incident precum prăbușirea unei drone rusești nu poate fi ascuns mai ales într-o țară europeană precum România. Prin urmare, el crede că de vină pentru declarațiile oficialilor români, care s-au dovedit a fi incorecte, nu e reaua credință, ci incompetența unor responsabili din Ministerul Apărării, care s-au grăbit să nege că drona a căzut pe teritoriul României.
Șalaru a mai afirmat că oficialii români, prin declarațiile lor, au pus țara într-o poziție stânjenitoare atât față de Ucraina, cât și față de parteneri din NATO, iar Ucrainei ar trebui să-i ceară scuze pentru că i-a adus învinuiri nefondate.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„E o situație foarte jenantă fiindcă unii oameni politici din România au învinuit Ucraina de rea-credință și de provocare și că Ucraina nu e suficient de recunoscătoare României pentru tot ajutorul acordat.
Cred că trebuie să se recurgă la demiteri, cel puțin responsabilii din județul Tulcea trebuie demiși și cei care l-au dezinformat pe ministru. S-au grăbit să dea garanții că nu e nimic acolo. Noi trebuie să fim pregătiți, că războiul e la doi pași de noi și oricând se poate întâmpla ceva, ținând cont că Rusia e concentrată pe porturile de la Dunăre, la Marea Neagră a Ucrainei, pentru a împiedica exportul de grâne.
Orice se poate întâmpla, cum s-a întâmplat la noi, în R Moldova, când au căzut câteva rachete pe teritoriul Moldovei, unele au trazitat spațiul aerian, altete au căzut, fiind doborâte de antiaeriana ucraineană.
În cazul de față, s-a văzut o situație jenantă în care partea română a pus la îndoială declarațiile lui Kuleba, ale conducerii Ucrainei și părerea mea, care e un pic mai dură decât a mediei pe țară, e că România ar trebui să-și ceară scuze de la partea ucraineană pentru aceste învinuiri”, a declarat fostul ministru moldovean al Apărării.
„Ucrainenii au fost de foarte bună-credință, și pentru noi, nu doar pentru ei, și au anunțat acest lucru. Desigur, s-a întâmplat și în Polonia, nu există garanții 100% că aceste drone pot fi interceptate, doborâte și nu cred că conducerea Ministerului Apărării sau conducerea României a vrut să ascundă acest caz.
Nu există posibilitatea, într-o țară europeană precum România, să ascunzi asemenea incidente. Localnicii pot să le vadă să le filmeze, circulă pe internet. (…) Acest lucru nu poate fi ascuns, dar a fost incompetență din partea unor specialiști din cadrul Ministerului Apărării și acest lucru nu trebuie să se mai repetem deoarece o situație jenantă și față de partenerii NATO, și față de partenerii ucraineni”, a mai declarat fostul ministru Anatol Șalaru.