Zeci de câini capturați de la meciurile ilegale unde erau puși să se sfâșie între ei au au fost restituiți miercuri, 18 ianuarie, proprietarilor care i-au abuzat, ca urmare a unei decizii a unei instanțe pe care iubitorii de animale o contestă, atrage atenția presa locală.
Oamenii și asociațiile care luptă pentru drepturile animalelor au făcut inclusiv proteste și au cerut Poliției Animalelor din cadrul IPJ Cluj să fie prezentă la adăpostul din Turda în momentul predării animalelor – relatează Știrile de Cluj.
Jurnaliștii clujeni suspectează o posibilă acțiune de intimidare din partea autorităților pornind de la faptul că, în loc să verifice sesizările asociațiilor și activiștilor de mediu, Poliția Animalelor s-a dus în control, miercuri, chiar la adresele organizațiilor care protestau cel mai vocal.
”Ca să întăresc de ce tot lansez acuzații. Biroul pentru Protectia Animalelor – I.P.J. CLUJ în loc sa meargă la Turda, cum am cerut într-o petiție, mai multe asociații, marți au fost în control la ASIPA și miercuri în control la Nuca. Ăștia pe lângă că sunt rău intenționați sunt și răzbunători.
O parte din câini sunt nemicrocipati, niciunul sterilizat, au urechile cupate, o altă infracțiune, iar toate acestea nu sunt văzute de anchetatori, în schimb Poliția a pornit în control la asociațiile de protecție a animalelor să verifice deținerea legală a câinilor.
Nici transportul câinilor nu a fost conform legii, dar nici asta nu a văzut Poliția și nici nu au răspuns apelului făcut la 112.
Noi am cerut miercuri, 18 ianuarie, pe toate căile să vina la ora 8.00 la Turda, cu adresă cu tot, să aplice legea.
În jurul orei 12.40, reprezentanții unei asociații pentru protecția animalelor au sesizat faptul că din localitatea Bogata, se efectuează transport necorespunzător al animalelor.
În acest context, după primirea sesizării, operatorul 112 a transmis datele patrulelor din teren, în vederea identificării autoturismelor în cauză, verificare aspectelor reclamate și luării măsurilor legale.
În jurul orei 13.50, un echipaj de poliție din cadrul Secției Rurale Poliție Baciu a identificat cele două autoturisme pe raza localității Baciu. La momentul respectiv animalele nu se aflau în autovehicule”, a relatat reprezentantul uneia dintre asociații pentru publicația citată.
”În jurul orei 12.40, reprezentanții unei asociații pentru protecția animalelor au sesizat faptul că din localitatea Bogata, se efectuează transport necorespunzător al animalelor.
În acest context, după primirea sesizării, operatorul 112 a transmis datele patrulelor din teren, în vederea identificării autoturismelor în cauză, verificare aspectelor reclamate și luării măsurilor legale.
În jurul orei 13.50, un echipaj de poliție din cadrul Secției Rurale Poliție Baciu a identificat cele două autoturisme pe raza localității Baciu. La momentul respectiv animalele nu se aflau în autovehicule”, au recunoscut cei de la Poliția Cluj, conform presei locale.
Alarmant este faptul că, potrivit surselor citate, Poliția Animalelor Cluj a verificat, în mai 2022, locul din Baciu unde se țineau luptele între câini și nu au văzut nicio problemă, deși se vedea că animalele sunt lovite și rănite. Mai mult, susțin jurnaliștii, în iunie 2022, ofițerii de la Europol au descins în Baciu și au oprit toată activitatea ilegală, pe care Poliția Animalelor Cluj nu a observat-o conform atribuțiilor pe care era obligată să le îndeplinească.
Conform Știrilor de Cluj, 70 câini abuzați și puși să lupte până la moarte se vor întoarce la stăpânii lor chiar prin decizia halucinantă dată de o instanță locală.
Un amănunt şocant legat de acest caz este faptul că în locurile unde câinii erau ţinuţi şi forţaţi să lupte au rămas urme atât de pronunţate încât se pot vedea şi din satelit.
În ultimele șase luni câinii capturați de la cei care îi mutilau la lupte au fost în custodia autorităţilor, ţinuţi în siguranţă într-un adăpost iar acum, militanţii pentru drepturile animalelor sunt revoltaţi şi spun că acum animalele maltratate sunt trimise de autorități la o moarte cumplită, pe terenul de luptă.
Publicația menționează faptul că, în luna iunie 2022, pe un teren de la marginea Clujului a fost prinsă, în flagrant, o luptă între câinii unor infractori români, sârbi și italieni.
Polițiștii au depistat atunci 70 de câini din rasa pitbull, crescuți și antrenați într-un mediu violent pentru a se sfâșia între ei până la moarte. Potrivit anchetatorilor, cei mai mulți dintre ei erau folosiți drept momeală vie pentru a stârni ferocitatea câinilor străinilor care plăteau mii de euro pentru a-i antrena aici, departe de vigilența polițiștilor din Vest.
Cei 70 de câini au fost duși într-un adăpost, iar conform legii, timp de 75 de zile au fost ținuți pe cheltuiala Consiliului Județean; mâncarea le-a fost asigurată de o asociație, dar în timpul procesului, în instanță, suspecții au solicitat să-și primească animalele înapoi.
În cele din urmă, miercuri, 11 ianuarie, Judecătorii Tribunalului Cluj au decis ca toți cei 70 de câini să se întoarcă la cei care îi maltratau ceea ce a stârnit consternarea unor asociații de protecția animalelor, notează Observator.
Mai mult, cu doar câteva săptămâni înainte de descinderea anchetatorilor din județul Brașov, Poliția Animalelor Cluj a făcut un control în locul în care se desfășurau luptele unde nu au aplicat atunci nicio sancțiune.
Incompetența autorităților este reclamată și prin faptul că cei șapte reținuți anul trecut prin intervenția Interpolului au primit control judiciar, printre ei un sârb, ceh și un italian. Sârbul și-a furat noaptea câinele din adăpost (în septembrie 2022) și a fugit din România chiar sub nasul polițiștilor clujeni, deși nu avea voie.
Rămâne de văzut dacă la nivelul Ministerului de Interne se vor demara anchete care să clarifice aceste suspiciuni de abuzuri, corupție și incompetență.