EXCLUSIV // Cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate de Guvern în ședința-maraton de marți înainte de moțiunea de cenzură nu au apărut încă în Monitorul oficial, deși celelalte acte ale Guvernului sau ale prim-ministrului au fost publicate. În acest context, senatorul liberal Daniel Fenechiu susține că Ordonanțele de urgență au un parcurs specific, anume trebuie să fie depuse la Secretarul General al uneia dintre cele două camere.
„Ordonanțele de urgență se depun la Parlament și abia după asta se publică. Bănuiesc că în cursul zilei de astăzi se vor publica inclusiv ordonanțele. Ele au fost adoptate. Procedura este următoarea: nu le poți publica până când nu le-ai depus la Secretarul General al uneia dintre camere. Asta este specific Ordonanțelor de urgență. Dacă Parlamentul este în vacanță se convoacă o sesiune extraordinară. Chiar nu contează dacă va fi îndeplinit cvorumul sau nu, dar președinții Senatului și Camerei au obligația să convoace pentru a informa parlamentarii în legătură cu înregistrarea ordonanței d eurgență”, a declarat pentru B1.RO senatorul Daniel Fenechiu.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru, a pus multitudinea de măsuri adoptate pe seama faptului că, „de trei luni de zile”, PNL încearcă să repare „ce a stricat PSD”.
Printre măsurile adoptate dePNL marți seară se numără și liberalizarea programelor naționale de sănătate, astfel că pacienții cu boli cronice care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitale și clinici private.(DetaliiAICI)
În plus,Guvernul Orbanva dota aeroporturile internaționale din România cu scannere termice, pentru a preveni răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării, precum și pentru a preîntâmpina alte situații de acest gen, a afirmat Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, la finalul ședinței. (DetaliiAICI)
Mai multe localități din România, care cuprind un total de 200.000 de gospodării, vor fi racordate la rețeaua de gaze naturale, a adăugat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. (DetaliiAICI)
Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat marți seară, la finalul ședinței de la Palatul Victoria, că a propus spre adoptare Guvernului Orban trei acte normative, printre prevederile cărora se numără și extinderea programului „masa caldă” pentru preșcolari de la 50 de unități la 150. (DetaliiAICI)