Cătălin Striblea: România a trecut de acel sănătos „Să trăiți bine!” și se îndreaptă către ceața lui „Să bănuiți bine!”

Publicat: 09 01. 2015, 12:33
Foto: adevarul.ro

Jurnalistul Cătălin Striblea, realizatorul emisiunii ”Ultimul Cuvânt” de pe B1 TV, a scris, pe blogul său personal, că președintele Iohannis încă este destul de derutat față de atribuțiile și responsabilitățile sale, iar toate răspunsurile sale sunt evazive.

Striblea amintește că Iohannis, întrebat la finalul primului interviu din acest an dacă mai urmează și alte apariții în presă, a răspuns „Bănuiți bine!”, amintind de celebrul „Să trăiți bine!” al lui Traian Băsescu.

„Și mi-am dat seama în acel moment că, după 10 ani, România a trecut de acel sănătos ”Să trăiți bine!  Și că se îndreaptă către o ceață, un amestec de umbre și lumină care îi ascunde drumul și încercările. Și îmi vine să vă urez tuturor un călduros ”Să bănuiți bine!”, căci mi-e teamă că de-abia asta se va întâmpla”, afirmă jurnalistul.

Eu nu am spus că…eu doar am atras atenția că…”, ar trebui să fie un fel de fir roșu călăuzitor al mandatului său de până acum. Domnul Iohannis nu a spus despre stenograme că sunt problematice, ci că sistemul în general are o problemă. Nu a spus că Procurorul General trebuie să facă parte din CSAT, ci doar că stârpirea corupției este prioritate națională. Și în niciun caz nu a făcut o decorare controversată, ci doar a vrut să dea un semnal. Cât despre ordonanța lui Ponta nu și-a format o părere, deși învățământul e prioritate națională”, scrie Striblea.

„Domnul Iohannis acceptă sfaturi doar când se dă cu capul de zidul mediatic. Până atunci, el știe cel mai bine și are idei clare despre cum trebuie să facă. Și nu-și bate capul cu mari reforme. Omul vrea ca lucrurile să se desfășoare potrivit credințelor sale. ”Nu poate fi influențat de nimeni” e lucrul pe care l-am auzit cel mai des despre domnia sa.  Cuvintele pe care le spune cel mai apăsat sunt ”eu”, ”vreau” și ”trebuie””, continuă jurnalistul pe blog.

Cătălin Stiblea adaugă că trebuie luat în calcul și „deficitul de stăpânire a conceptelor politice majore, saltul pe care trebuie să-l facă de la administrația locală la perspectiva geo-politică, dar și la viziunea de ansamblu asupra unei țări”.

„Domnul Iohannis are un drum lung de parcurs de la așezarea sa mentală până la cea general acceptată și necesară, timp în care trebuie să-și depășească o anumită stare de auto-suficiență”, mai precizează jurnalistul.