Cătălin Predoiu: Aderarea completă la spaţiul Schengen este un proces ireversibil, care trebuie încheiat în 2024

Cătălin Predoiu: Aderarea completă la spaţiul Schengen este un proces ireversibil, care trebuie încheiat în 2024
Captură video - Guvernul României / Facebook

Cătălin Predoiu a vorbit sâmbătă despre angajamentul constant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru aderarea României la Spațiul Schengen, inclusiv la frontierele terestre. Într-o declarație recentă, Predoiu a descris aderarea ca fiind un proces ireversibil, susținut de o activitate politico-diplomatică și instituțională permanentă din partea MAI.

Ministrul de Interne a subliniat că integrarea în Spațiul Schengen reprezintă nu doar un pas în dezvoltarea economică și politică, ci și un act al deschiderii culturale.

Pentru mine, orice formă de integrare europeană este, mai întâi de toate, un act de generozitate şi deschidere culturală, nu numai unul de dezvoltare economică şi instituţional – politică. De aceea, integrarea noastră în spaţiul Schengen are deopotrivă o valoare de simbol şi o dimensiune de dezvoltare, pentru că vorbim de extinderea unui acquis comunitar Schengen la toate frontierele. Poate şi de aceea, focalizând discuţia la ceea ce a fost numit în Agora ‘blocajul austriac’, problema prezintă reflexe psihologice şi emoţionale dureroase pentru publicul din România, pentru că există şi multiple legături culturale care leagă România de Austria, pe lângă cele economice şi demografice contemporane. Este de ajuns să ne gândim la marile minţi ale neamului nostru care s-au instruit şi perfecţionat la Viena, cum ar fi poetul nostru naţional, geniu al poeziei universale, Mihai Eminescu, sau la faptul că un geniu al muzicii universale, George Enescu, a studiat la Viena înainte de a se îndrepta spre Paris (…) În acest spirit aş vrea să menţinem şi dezvoltăm relaţiile dintre ţările noastre, spre binele lor, al Europei, al culturii, al păcii”, a declarat Predoiu, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, cu ocazia Conferinţei Paneuropa România „Împreună către o Europă mai puternică şi mai sigură: o perspectivă asupra extinderii UE şi a aderării la spaţiul Schengen”, a declarat ministrul potrivit agerpres.ro.

Ministrul a abordat și provocările întâmpinate în procesul de aderare, inclusiv așa-numitul „blocaj austriac”. Acesta a menționat că, dincolo de aspectele economice și demografice, există o dimensiune emoțională și psihologică care influențează percepția publicului românesc asupra acestui proces.

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen va fi finalizată în anul 2024

Predoiu și-a exprimat optimismul că aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, inclusiv extinderea la frontierele terestre, va fi finalizată în anul 2024. Acest obiectiv este susținut de operațiuni zilnice și planuri concrete de acțiune pentru a îndeplini toate cerințele necesare.

„Fără îndoială, acest proces este ireversibil şi se va finaliza cu extinderea acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria şi la frontierele terestre. Acest parcurs are ca bornă inevitabilă buna funcţionare a deciziei Consiliului din decembrie 2023 privind frontierele aeriene şi maritime, menţinerea unui nivel corespunzător în protejarea frontierelor, combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, în lunile următoare intrării în vigoare a sus menţionatei decizii, respectiv 31 martie anul curent. Pentru noi, acest proces trebuie finalizat în anul 2024 cu extinderea acquis-ului Schengen cu frontierele terestre. Pentru realizarea acestui obiectiv desfăşurăm şi vom desfăşura o activitate politico – diplomatică şi instituţională permanentă la nivelul MAI, până la realizarea obiectivului extinderii acquis-ului Schengen şi la frontierele terestre ale României (şi Bulgariei)”, a adăugat ministrul de Interne.

Eforturi pentru combatere criminalității

Ministrul de Interne a evidențiat, de asemenea, planurile MAI de combatere a migrației ilegale, traficului de persoane, de droguri și a criminalității organizate. Predoiu a subliniat colaborarea strânsă cu autoritățile europene și instituțiile implicate pentru a asigura o tranziție lină către extinderea Schengen și a menține siguranța și securitatea la frontiere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)