Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit de urgență cu șefii de la Parchetul General, DNA și DIICOT, precum și cu reprezentanți ai SRI și ai Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor din cadrul serviciului de informații, la o zi după ce judecătorii CCR au spus despre CNIC că funcționează fără lege de înființare și nu își poate pune în executare mandatele de interceptare, scrie Lumea Justiției.
CCR a motivat miercuri decizia prin care a desființat Ordonanța 6/2016, cunoscută și drept „Ordonanța Prună”, dar și legea sa de adoptare, prin care SRI era reintrodus în dosarele penale și se crea o aparență de legalitate în cazul CNIC. La o zi distanță, joi, Cătălin Predoiu a convocat o reuniune de urgență.
Mai precis, este vorba despre o întâlnire de lucru cu șefii Parchetului de pe lângă Înalta Curte, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, dar și cu reprezentanți CNIC și SRI. Întrevederea a fost menționată pe site-ul Ministerului Justiției, însă sunt precizate doar locul și ziua de desfășurare, nu și alte detalii.
Tot miercuri, CCR a spus că interceptările realizate de CNIC nu pot fi folosite în dosarele penale – motivul este lipsa unei legi care să abiliteze CNIC să opereze în domeniul drepturilor constituționale, în condițiile în care Art. 53 din Constituția României stipulează restrângerea exercițiului de drepturi și libertăți se poate face doar prin lege, iar Art. 115 alin. 6 interzice emiterea de ordonanțe de urgență în domeniul drepturilor și libertăților.
„In domeniul supravegherii tehnice, reglementat de CPP, simpla indicare a unei structuri menite sa puna in executare mandatele emise, fara consacrarea sa legala, incalca principiul legalitatii”, a explicat instanța de contencios constituțional.