Deputatul Cătălin Manea, reprezentantul romilor în Parlament, a declarat că înaintașii comunității pe care o reprezintă au luptat alături de români în cele mai importante momente pentru întregirea țării, transmite Agerpres.
Marți s-au împlinit 168 de ani de la dezrobirea romilor, iar evenimentul a fost marcat la Parlament printr-un eveniment organizat de grupul minorităților naționale. La festivitate au luat parte grupurile parlamentare, Partida Romilor Pro-Europa și diverși invitați.
Actul dezrobirii a fost semnat, la 20 februarie 1856, de către domnitorul Dimitrie Barbu Ştirbei, a amintit deputatul Cătălin Manea.
„Încă de la prima noastră atestare în spaţiul românesc, din anul 1385, şi până la momentul dezrobirii de la 20 februarie 1856, practic patru secole şi jumătate, romii au fost Ţările Române robi. În Ţările Române, respectiv în Ţara Românească şi Moldova. Este un adevăr istoric pe care trebuie să îl cunoaştem atât noi, membrii comunităţii rome, cât şi toţi ceilalţi cetăţenii ai acestei ţări. (…) Eu consider că un lucru foarte important pe care ar trebui să ţinem cont este legat de faptul că înaintaşii noştri au luptat alături de români în cele mai importante momente pentru întregirea acestei ţări. Şi aici mă gândesc la Primul şi la cel de al Doilea Război Mondial. Noi nu am stat cu mâinile în sân, am pus şi noi numărul la construcţia acestei ţări”, a declarat Cătălin Manea.
Reprezentantul romilor în Parlamentul României a descris deportarea romilor în Transnistria drept „o perioadă de tristă amintire”.
„O perioadă de tristă amintire – nu mă refer aici la regimul Nicolae Ceauşescu, o perioadă neagră, o pagina neagră din istoria României şi a Europei şi a lumii este perioada deportării romilor în Transnistria şi este perioada în care peste 500.000 de romi la nivelul Europei şi-au pierdut viaţa în lagărele de exterminare naziste, fie din Germania, fie din Polonia, fie din Austria. Acestea toate sunt adevăruri istorice”, a adăugat Cătălin Manea.