Cătălin Manea, reprezentantul romilor în Parlament: Înaintașii noștri au luptat alături de români în cele mai importante momente pentru întregirea acestei țări

Cătălin Manea, reprezentantul romilor în Parlament: Înaintașii noștri au luptat alături de români în cele mai importante momente pentru întregirea acestei țări
Foto: Facebook @ Cătălin Manea

Deputatul Cătălin Manea, reprezentantul romilor în Parlament, a declarat că înaintașii comunității pe care o reprezintă au luptat alături de români în cele mai importante momente pentru întregirea țării, transmite Agerpres.

168 de ani de la dezrobirea romilor

Marți s-au împlinit 168 de ani de la dezrobirea romilor, iar evenimentul a fost marcat la Parlament printr-un eveniment organizat de grupul minorităților naționale. La festivitate au luat parte grupurile parlamentare, Partida Romilor Pro-Europa și diverși invitați.

Actul dezrobirii a fost semnat, la 20 februarie 1856, de către domnitorul Dimitrie Barbu Ştirbei, a amintit deputatul Cătălin Manea.

„Încă de la prima noastră atestare în spaţiul românesc, din anul 1385, şi până la momentul dezrobirii de la 20 februarie 1856, practic patru secole şi jumătate, romii au fost Ţările Române robi. În Ţările Române, respectiv în Ţara Românească şi Moldova. Este un adevăr istoric pe care trebuie să îl cunoaştem atât noi, membrii comunităţii rome, cât şi toţi ceilalţi cetăţenii ai acestei ţări. (…) Eu consider că un lucru foarte important pe care ar trebui să ţinem cont este legat de faptul că înaintaşii noştri au luptat alături de români în cele mai importante momente pentru întregirea acestei ţări. Şi aici mă gândesc la Primul şi la cel de al Doilea Război Mondial. Noi nu am stat cu mâinile în sân, am pus şi noi numărul la construcţia acestei ţări”, a declarat Cătălin Manea.

Cătălin Manea: Deportarea romilor în Transnistria, o perioadă de tristă amintire

Reprezentantul romilor în Parlamentul României a descris deportarea romilor în Transnistria drept „o perioadă de tristă amintire”.

„O perioadă de tristă amintire – nu mă refer aici la regimul Nicolae Ceauşescu, o perioadă neagră, o pagina neagră din istoria României şi a Europei şi a lumii este perioada deportării romilor în Transnistria şi este perioada în care peste 500.000 de romi la nivelul Europei şi-au pierdut viaţa în lagărele de exterminare naziste, fie din Germania, fie din Polonia, fie din Austria. Acestea toate sunt adevăruri istorice”, a adăugat Cătălin Manea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:04 - Alegeri prezidențiale 2024. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne. Peste 7,4 milioane de români au votat în țară. Prezența la vot a depășit 41%
17:02 - Prezență de aproape 200% la o secție de vot din județul Sibiu. Aproape toți votanții sunt înscriși pe listele suplimentare
16:47 - Amenda primită de o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot. Cum s-a dat de gol
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”