Cătălin Manea, prim-vicepreședinte în Partida Romilor Pro-Europa și reprezentant al romilor în Parlamentul României, a declarat vineri, pentru B1 TV, că Guvernul Ciucă ar trebui să dea dovadă de mai multă coerență, să comunice mai bine și să vină cu soluții în criza energetică fără precedent pe care o traversăm și care se va acutiza la iarnă. Acesta a reproșat apoi autorităților că nu au luat măsuri până acum, deși au avut timp.
Manea a mai ținut să precizeze că liderii de la Bruxelles nu ne-au obligat să închidem becurile și să trăim pe întuneric, așa cum se speculează, ci doar ne-au recomandat să facem economie, stingând, de exemplu, becurile atunci când nu avem nevoie de ele. Dacă fiecare e responsabil, efectul cumulat va fi vizibil și chiar se va face economie la energie, a mai spus parlamentarul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
„Guvernul trebuie să dea soluția și să fie extrem de coerent. E adevărat, suntem într-o perioadă extrem de dificilă pentru noi toți. pentru toată Europa. Criza energetică e o realitate. Nu cred că românii, și europenii în general, se îngrijorează fără motive. E o criză fără precedent și iarna care vine nu va fi atât de ușoară pentru români. (…)
E o incoerență în comunicarea publică. Guvernul e deficitar și sper ca măcar în această perioadă extrem de grea pentru noi toți reprezentanții guvernului ar trebui să fie mult mai coerenți, să comunice realitatea românilor, să propună soluțiile și să evidențieze riscurile, așa încât fiecare cetățean să fie conștient și să se pregătească pentru ce e mai rău”, a spus Cătălin Manea, pentru B1 TV.
Acesta a comentat apoi și declarația lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a spus: „Eu am trăit în comunism, nu pot să cer acum românilor să începem iarăși să închidem becurile”.
„Aș putea spune că, dintr-o anumită perspectivă. ne duce cu gândul la înante de 1989, dar din altă perspectivă, după cum a spus Comisia Europeană, această măsură de a reduce cumva consumul de energie s-a dorit a fi una voluntară, nu vorbim de costrângeri, și pleacă de la atitudinea fiecărui individ, în ideea că nu trebuie să stingă toate becurile din casă, dar din 6 becuri… Ține și de atitudinea noastră, în ideea că conștientizăm că doar prin efortul fiecăruia dintre noi putem să economisim energia, că sunt vremuri foarte foarte dificile”, a continuat acesta.
Cătălin Manea a mai precizat că Guvernul avea timp să vină până acum cu soluții la criza energetică: „E mai mult decât evident că nu există soluții pe termen scurt și foarte scurt. Cel puțin de la declanșarea conflictului din Ucraina s-a scurs o bună perioadă de timp, țara noastră n-ar fi trebuit să stea cu mâinile încrucișate și să aștepte… nu știu ce să aștepte. Criza era mai mult decât previzibilă, toate țările din Europa s-au îngrijorat au luat măsuri pe termen scurt și mediu”.