Cătălin Drulă (USR): PSD și PNL nu se ating de privilegii și de clientela de partid, dar cresc taxele și stimulează inflația. Băieții ăștia pretind că fac economie, dar în continuare jumulesc bugetul țării (VIDEO)

Publicat: 09 05. 2023, 16:54
Actualizat: 09 05. 2023, 16:56
Cătălin Drulă, președintele USR. Foto: USR / Facebook

Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat marți, pentru B1 TV, că faimoasa gaură din buget nu ajunge la 20 de miliarde, ci la 30 de miliarde. Drulă a mai spus că PSD și PNL nu vor să se atingă de privilegii și de clientela de partid pentru a face economii la bugetul de stat. Așa că, în schimb, mai împovărează românii cu taxe și impozite.

Pe lângă asta, Guvernul are grijă să stimuleze inflația, pentru că prețuri mai mari înseamnă mai mulți bani la buget din taxe pentru alimentarea clientelei de partid.

Totodată, Cătălin Drulă i-a acuzat pe PSD-iști și PNL-iști de ipocrizie, punând în oglindă ce fac cu ce declară public.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ordonanța Guvernului nu rezolvă nimic. Drulă: PSD și PNL nu se ating de privilegii și de clientela de partid

Președintele USR a explicat întâi că golul din buget nu ajunge la 20 de miliarde, ci la 30: „Sunt minciuni pe toată linia și îți dau o informație proaspătă la care am ajuns împreună cu specialiștii partidului, uitându-ne la ultimele cifre de execuție bugetară și la tendințe: estimarea noasă e că gaura aceea faimoasă va fi de cel puțin 30 de miliarde, nu de 20.

„Iar această Ordonanță nu se atinge de nimic din privilegiile și zona de beneficii pentru clientela de partid. Nu se reduc posturile de secretari de stat care au ajuns la 7 – 8 per minister. Asta înseamnă mașini, cabinete, consilieri, cheltuieli de protocol etc. Un dezmăț!

Nu se atinge de cumulul pensie – salariu la stat, deci tineri pensionari la 50 de ani primesc pensie specială și se mai angajează la stat și iau și de acolo un salariu peste. Au vorbit acum o săptămână – două că se va interzice, s-a trecut pe linie moartă pentru că ar fi fost afectat chiar premierul Nicolae Ciucă. Premierul Ciucă are pensie specială de 18.000 de lei pe lună și peste asta și indemnizația de premier, încă niște zeci de mii de lei pe lună. Or ar fi trebuit să opteze între cele două. S-a hotărât că mai bine să rămână cu toate privilegiile.

Zona de pensii speciale, care e și jalon în PNRR, încă e blocată în Camera Deputaților, iar varianta care a trecut de Senat e o cosmetizare. Reamintim că la premierul Ciucă înseamnă maxim un minus de 1.000 de lei, deci rămâne cu 17.000 de lei.

Toată zona de reformă, de eliminare a cheltuielilor inutile nu se umblă la ea că ar însemna să afecteze această clientelă de partid, toți cei care trebuie hrăniți de la bugetul statului”, a explicat liderul USR.

Cătălin Drulă a susținut apoi că au de suferit cei care lucrează în mediul privat, dar și angajații muncitori de la stat: „Victimele sunt, pe de o parte, cei care lucrează în mediul privat, care contribuie și alimentează bugetul de stat – că bugetul de stat nu există în afara taxelor și impozitelor pe care le plătește mediul privat – și angajații cinstiți, profesioniști, muncitori din sectorul public, care țin în spate și alți angajați, clientelă de partid, care ar putea avea venituri mai bune și ar putea munci mai puțin. Ei sunt acum exploatați de acest sistem medieval în care boierul își pune oamenii peste tot acolo”.

Drulă (USR), despre ipocrizia PSD-iștilor

Și, în timp ce PSD-iștii în frunte cu Marcel Ciolacu se laudă cum reduc ei cheltuielile statului, în fapt se preocupă să mai irosească niște bani…

„De toate lucrurile astea dl Ciolacu, care ieșea așa ca un Zorro al cheltuielilor publice, nu s-a atins. A pus pe masă o Ordonanță de austreritate care e și prost croită. Ei spun că fac o economie de 5 miliarde. Păi cum astupi o gaură de 30 de miliarde cu 5? Nici măcar nu sunt 5… Din nou o minciună, probabil o supraestimare a impactului acestei Ordonanțe. (…)

De o lună se discută despre înghețări și în timpul ăsta băieții ăștia în continuare cresc cheltuielile și vedem exemplul de la dl Budăi, de la Ministerul Muncii, de la Casele de pensii care tocmai și-au cumpărat 60 de mașini pe ultima sută de metri. În alte părți concursuri declanșate, că OUG exceptează dacă concursul e deja lansat. Exact ca anul trecut când, în iunie, au luat niște decizii timide. Se mai lasă ultimele pachete de țigări de fumat ca să zic așa înainte de renunțare, dacă putem folosi matafora asta. Adică o perioadă lungă de timp în care să mai jumulească bugetul ăsta… Nu se poate închide gaura bugetară în felul ăsta”, a continuat președintele USR.

Drulă: Ordonanța, culmea incompetenței în administrație

Și promisiunea guvernanților că opresc angajările inutile e praf în ochi, spune Cătălin Drulă. În fapt, clientela de partid va continua să-și găsească un loc călduț la stat.

Despre faptul că rămân posibile angajările în administrația centrală în baza unui memorandum dat de Guvern, el a spus: „E exact visul acestei coaliții, să decidă din pix: ”dacă cineva e din zona noastră de clienți politici, îi dăm derogare””.

„Pe de altă parte, e culmea incompetenței în administrație: când nu știi ce să faci, pui niște măsuri din astea care se aplică nediscriminatoriu. Primăriile care au bugete echilibrate, care n-au deficit, lor li se impun niște reguli care nu țin cont de specificul fiecăruia. De exemplu, îi pleacă unui primar omul de la urbanism, nu poate să angajeze pe altcineva și rămân oamenii fără autorizație de contruire”, a continual Drulă.

Drulă (USR): Guvernul PSD – PNL – UDMR are tot interesul să țină prețurile sus

Președintele USR a acuzat apoi că guvernanții mint și când pozează în luptători contra inflației.

Periclitează viitorul economic al României și, ca să fie foarte clar, această gaură înseamnă împrumuturi, care la rândul lor înseamnă scumpiri, pentru că singurul plan real al acestei coaliții… O să se întâmple două lucruri: taxe mai mari pentru oameni – adică băgatul mâinii în buzunarul oamenilor, care deja se întâmplă pe zona de PFA, de microîntreprinderi, de venituri din chirii și în multe alte zone ale sistemului fiscal deja au crescut taxele și vor continua – și inflația.

Acestui Guvern îi convine inflația, încurajează scumpirile și devalorizarea leului care înseamnă că toate aceste datorii sunt plătite din banii care vin în plus în buget din inflație”, a mai declarat președintele USR, Cătălin Drulă, pentru B1 TV.