Cătălin Drulă (USR) acuză INS că manipulează cifrele privind economia țării, în interesul guvernării PSD – PNL. Explicația cu cifre (VIDEO)

Publicat: 17 05. 2023, 14:47
Actualizat: 17 05. 2023, 14:56
Cătălin Drulă, președintele USR. Sursă foto: usr.ro

Institutul Național de Statistică (INS) manipulează cifrele privind economia țării, în favoarea guvernării PSD – PNL – UDMR, acuză, din nou, Cătălin Drulă, președintele USR. Acesta susține că INS dă cifre false, peste realitate, iar apoi le revizuiește. Dar asta după ce Guvernul a apucat deja să se laude cu ”performanțele” economice.

Amintim că, marți, INS a anunțat o creștere de 0,1% pe primul trimestru al acestui an. Mică, dar o creștere. Liderul USR a explicat de ce și această cifră e falsă și, în fapt, avem o scădere.

Drulă (USR), despre cifrele INS privind economia României

„Azi avem cel mai mare curs euro – leu din istoria monedei euro. A fost anunțat acum de BNR. A urcat vertiginos de ieri, pentru că ieri INS a recunoscut o parte din minciuna pe care a fost construită creșterea economică de anul trecut.

Creșterea anunțată la finele anului trecut a fost de 4,8%. Acum o lună a venit INS și a spus ”nu era 4,8, era 4,7”. Acum a venit și a spus că nu era nici 4,7% era 4,3%.

Mai mult, revizuind date din urmă… Acum exact un an era anunțată o cifră care a surprins pe toată lumea. Chiar așa ați titrat dvs, presa: ”cifre surprinzătoare”. Se anunța o creștere pe trimestrul 1 din 2022 de 5,2%. Azi a venit INS și a spus că nu era 5,2%, era 1,6%.

Mai mult, pentru trimestrul actual, pentru primele trei luni, anunță o creștere economică de numai 0,1%, deci practiv o stagnare, economia a frânat. E un pic ca la Caragiale pentru că această valoare de azi a PIB e mai mică decât cea anunțată la finele anului 2022.

De fapt, avem o scădere de 0,4%. Ca să forțeze cumva o știre care să nu fie complet negativă, au anunțat o creștere de 0,1% față de o valoare din trecut pe care au revizuit-o și pe aceea în jos, ca să aibă pe ce să anunțe o creștere.

Economia e în stagnare, în frânare. Se vede în încasările la buget, o simt românii în buzunare. Singurele care cresc sunt prețurile”, a declarat liderul USR.

Drulă, în noiembrie 2022: INS manipulează cifrele ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică

Amintim că Drulă a lansat acuzații similare și anul trecut, după ce Institutul Național de Statistică a revizuit puternic în jos creșterea economică pe primul trimestru din 2022.

„INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică.

După 15 ani se repetă scenariul premierului care ne anunță că economia duduie, când suntem în prag de criză. Ultima dată în 2007, știm ce-a urmat. Este foarte grav și iresponsabil ce face acest guvern Ciucă”, spunea președintele USR, în noiembrie anul trecut.

Și în ianuarie anul acesta Cătălin Drulă acuza, într-o declarație pe B1 TV, că cifrele privind economia sunt cosmetizate: „Sunt cosmetizate foarte multe cifre. Ați văzut că INS anunță creșteri record. Au spus că am crescut cu 5% pe trimestrul doi al anului, apoi au anunțat că de, fapt, era cu 1%. (…) Pe final de an n-au plătit toate facturile, au plătit ce era maxim obligatoriu. Din acea compensare pe energie sunt încă niște miliarde bune”.