Cătălin Drulă nu crede în restructurările bugetarilor din Parlament: „Această reformă este mimată și dacă va fi dat cineva afară vor fi oamenii care muncesc” (VIDEO)

Publicat: 27 03. 2025, 17:26
drula usr
Deputatul USR Cătălin Drulă, fost preşedinte al partidului. Sursa foto: Cătălin Drulă / Facebook

Restructurarea aparatului bugetar din Camera Deputaților nu este reală, ci o bătaie de joc. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Cătălin Drulă (USR) susține că partidele, în special PSD și PNL. își păstrează oamenii angajați politic și concediază funcționarii care lucrează.

Cătălin Drulă a comentat pe acest subiect, restructurarea de la Camera Deputaților, în emisiunea Politica Zilei, cu Ioana Constantin, difuzată de B12 TV. Potrivit spuselor sale, ceea ce se întâmplă în Parlament nu are legătură cu o restructurare reală.

„Discutam acum o lună, în această emisiune, și spuneam că această reformă este una mimată și dacă va fi dat cineva afară vor fi oamenii care muncesc. Asta pare că se întâmplă și apropos de cifrele astea, noi avem 12 angajați la grupul USR, 12 posturi, nu cred că sunt ocupate toate, și pot spune cu ce se ocupă fiecare, suntem transparenți, sunt consilieri pe juridic, oameni care scriu legi, care urmăresc agenda… Noi avem 40 de deputați, PNL are 49, iar ei au de trei ori mai mulți oameni decât noi, PSD are tot 40”, a declarat Cătălin Drulă.

Vicepreședintele Camerei Deputaților a explicat că PSD și PNL își protejează oamenii angajați în Parlament deoarece aceștia activează la partide și nu trebuie concediați sub nici o formă.

„Aici este vorba despre oameni cărora li s-a găsit, multora în mod fictiv, un loc de muncă, pe vremuri, și care sunt angajați de partide acolo….Iar aceasta este păcatul suprem, să dai un om angajat de partid afară sau să-l muți în altă parte sau să-l trimiți în zona privată”, a mai spus Drulă.

Restructurarea de la Parlament, o bătaie de joc

Cătălin Drulă a mai explicat că pentru o restructurare reală este nevoie să se facă o analiză legată de funcții, de încărcarea posturilor, despre eficiență etc. El a spus că anumite departamente sunt subdimensionate și lucrează cu mai puțini oameni decât ar fi necesar. Acest lucru nu este luat în considerare de conducerea Parlamentului interesată doar să dea oameni afară.

„Această restructurare este o bătaie de joc. Pentru o restructurare reală faci o analiză de încărcare și de funcții, care trebuie să rămână, cât de ocupați sunt angajații, cât de ocupat este acel departament, cât produce. Iar o restructurare… poate să ajungă și la concluzia că unele departamente sunt subdimensionate. Adică sunt oameni care chiar produc ceva, iar trei oameni fac munca pe care ar trebui să o facă cinci. Nu se întâmplă așa ceva în parlament”, a mai arătat Cătălin Drulă.

În acest context, el a vorbit despre caracteristicile acestei funcții de funcționar parlamentar, reglementată printr-o lege particulară. Mulți dintre aceștia sunt oameni care nu au pregătirea și expertiza necesară să lucreze în Parlament. Tocmai de aceea au fost angajați fără să dea concurs, conform legii.

„Această funcție publică parlamentară este o struțo-cămilă. Ei nu sunt funcționari publici, e o lege particulară, a funcționarilor publici parlamentari care ar trebui să dea concursuri, să reprezinte o elită, să fie specializați în proceduri parlamentare. Și aici și-au bătut joc PSD și PNL și au trecut oameni din zona în care nu au dat concurs în zona de execuție parlamentară fără concurs. Ei știu că oamenii lor nu vor lua concursul”, a explicat Drulă.

Oficialul USR acuză lipsa de transparență

Totodată, Cătălin Drulă a acuzat lipsa de transparență a conducerii Camerei Deputaților care a refuzat să-i pună la dispoziție statul de funcții a instituției. El a arătat spre secretarul general al Camerei, Ioana Bran, fost parlamentar PSD, care a refuzat să dea curs solicitării sale oficiale.

„Eu sunt vicepreședinte al Camerei Deputaților, în calitatea aceasta am cerut secretarului general – Ioana Bran de la PSD… să-mi pună la dispoziție statul de funcții, ce posturi sunt ocupate, care este pe o durată determinată care sunt pe o durată nedeterminată ca să facem o analiză ca să vedem dacă restructurarea este reală. A trecut o lună, chiar două și nu mi-a dat nimic”, a mai spus Cătălin Drulă.

La începutul acestui an, președintele Camerei Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban, spunea că au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desființate, în cadrul procesului de restructurare. În ultimele zile au apărut informații că aceste posturi sunt din aparatul tehnic și nu vizează funcționarii de la grupurile parlamentare, angajați pe creiterii politice.