Cătălin Drulă (USR-PLUS), ministrul Transporturilor, a declarat că Ion Rădoi, liderul USLM (Unitatea Sindicatul Liber Metrou) a fost în spatele mișcării de la metrou de vineri și, de altfel, „e spatele a ceea ce s-a întâmplat la metrou nu azi, ieri, ci de vreo 20 de ani, cel puţin”. El a mai afirmat că unii angajați de la metrou se tem de Rădoi deoarece acesta „a fost mai tare decât miniştri, decât prim-miniştri, decât preşedinţi”.
„Oamenilor le e frică pentru pâinea lor, pentru locul de muncă, pentru viitor. Tocmai de aceea este foarte important să nu negociem legea”, a punctat Drulă.
„Da, a fost (Ion Rădoi, liderul USLM, n.r.) în spatele mişcării de la metrou. E în spatele a ceea ce s-a întâmplat la metrou nu azi, ieri, ci de vreo 20 de ani, cel puţin. Absolut. Oamenii ăştia sunt un pic versaţi. Ei ştiu că nu pot face grevă, pentru că nu le permite legea stării de alertă, ştiu că oprirea voluntară a lucrului are nişte reguli. Au venit special oameni care nu erau în tură. Pur şi simplu, nişte cetăţeni care se întâmpla să fie angajaţi la metrou, s-au aşezat pe şinele de la metrou, noaptea, fără nişte revendicări în prealabil. Nu vreau să-i demonizăm pe angajaţii de la metrou. Am chiar tot respectul pentru cea mai mare parte a lor, care s-a prezentat la muncă. Mulţi au spus că le e ruşine de ceea ce s-a întâmplat. Oamenii aceştia se uită la Rădoi cu teamă, pentru că Rădoi a fost mai tare decât miniştri, decât prim-miniştri, decât preşedinţi. Oamenilor le e frică pentru pâinea lor, pentru locul de muncă, pentru viitor. Tocmai de aceea este foarte important să nu negociem legea”, a declarat Cătălin Drulă la Digi24, potrivit Agerpres.
Acesta a mai spus că principala preocupare a delegației de sindicaliști ajunsă la Prefectură a fost să scape de răspundere „pentru că şi-au dat seama că e groasă. De aceea, am şi depus acele plângeri penale”.
Ministrul USR-PLUS al Transporturilor a mai afirmat că nu există un conflict de muncă în raport cu sindicaliştii de la metrou, ci mai degrabă unul de tip cartel, „pentru că ne-am atins de imperiul subteran al lui Rădoi”.
„Nu s-a redus salariul nimănui, deocamdată, nu a fost nimeni disponibilizat. Practic, este un conflict nu de muncă, ci de tip cartel, pentru că ne-am atins de imperiul subteran al lui Rădoi, de acele spaţii comerciale despre care se vorbeşte de 15 – 20 de ani. Se ştie că acolo se întâmplă lucruri oneroase, de la felul în care domeniul public al statului nu beneficiază statul de el, ci o firmă a sindicatului, până la altfel de informaţii şi acuzaţii destul de serioase despre felul cum se obţin aceste spaţii, despre chirii paralele, despre o întreagă reţea care coordonează această activitate subterană foarte profitabilă”, a mai explicat Drulă.
El a punctat că respectivul contract privind spațiile comerciale a expirat încă din 2018, prin urmare ele sunt acum ocupate fără drept. Spațiile trebuie evacuate până pe 2 aprilie, altfel „se restabileşte legea”.
Metrorex a anunţat că acţiunea ilegală de vineri de ocupare a metroului bucureştean a produs pagube de aproximativ 2,827 milioane de lei. Prin urmare, compania se va îndrepta împotriva celor responsabili folosind toate mijloacele legale la dispoziţie.