Președintele USR, Cătălin Drulă, a avut o intrevenție în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a comentat mesajul transmis de Marcel Ciolacu de Ziua Mondială a Libertății Presei, care pare că ar fi îngrijorat de dezinformare și de fake news.
Cătălin Drulă a ținut să precizeze că guvernarea din ultimii 2-3 ani ne-a dus în direcția unei militarizări și control excesiv al democrației în ceea ce privește libertatea presei.
“Am putea să ne uităm la ceea ce spune o organizație internațională prestigioasă și anume Reporteri fără Frontiere, care a publicat astăzi un nou raport privind libertatea presei în lume, care confirmă ceea ce am spus și noi, opoziția democratică din România, că statul de drept și calitatea democrației în România este în scădere, și în pericol, și din cauza acestei guvernări. Bineînțeles că nu există libertate și democrație reală fără o presă liberă.
E făcută o referire în acest raport la un caz bine cunoscut, și anume Campania de hărțuire și defăimare de mare amploare împotriva reporterului Emilia Șercan, unde, spune raportul, autoritățile nu numai că nu au făcut dreptate, dar au fost suspectate și de complicitate. Și să ne aducem aminte cine a fost beneficiarul acestei acțiuni împotriva unui jurnalist, ca să luăm doar acest exemplu, și anume, președintele PNL Nicolae Ciucă.
Din păcate, zi de zi vedem acțiuni ale acestui Guvern și, în special ale PNL, împotriva democrației românești. Și vă mai pot da un exemplu care este conex, că până la urmă democrația e făcută și din libertatea presei, și dintr-o democrație în care oamenii pot alege și să fie aleși.
Chiar ieri am avut un caz șocant în care la comanda PNL, ieri, în Joia Mare, candidatul Alianței Dreapta Unită, în localitatea Dragomirești Vale, care e aici lângă București, candidat cu șanse, care luase 38 % la ultimele alegeri. Un tânăr care își dorește să facă mai multe pentru comunitate a fost scos de pe buletinul de vot printr-un malpraxis judiciar fără precedent. Avem o opinie a 2 judecători, care pretind că nu văd un document din acest dosar, o împuternicire, în timp ce opinia minoritară a unei judecătoare oneste face referire la același document. E doar un exemplu care ne arată că iată cetățenii nu pot găsi pe buletinul de vot, ca urmare a acțiunii unui partid politic și a unor ingerințe în zona de justiție, un candidat.
Același lucru se întâmplă și în zona de presă, unde reporterii care își fac treaba sunt intimidați, li se transmite să stea la locul lor. Jurnalismul de investigații este sufocat și tot acest raport al organizației Reporteri fără Frontiere menționează că supravegherea rămâne o problemă, iar serviciile de informații caută să obțină o putere și o influență mai mare, am citat din raportul respectiv, care reclamă și mecanisme de finanțare corupte, în mass-media, așadar.
Declarația premierului Ciolacu reprezintă doar o chestiune așa de o zi aniversară, care să sune bine, însă practicile acestei guvernări PSD-PNL sunt în sensul restrângerii și reducerii democrației din România, până la punctul în care au devenit un adevărat pericol și în ceea ce privește libertatea presei, și în ceea ce privește procesul electoral în care se dorește blocarea opoziției democratice”.
Președintele USR a fost întrebat de ce ar trebui să țină cont Guvernul de raportul realizat de Reporteri fără Frontiere.
“În primul rând, ar trebui să o facă pentru că au depus un jurământ, să respecte Constituția României. România e o democrație, cu cetățenii egali în fața legii, cu dreptul de a alege și de a fi ales, cu libertatea presei prevăzută în Constituție și în momentul în care depui un jurământ și exerciți o astfel de funcție, temporar ești în slujba poporului ca premier, ca ministru, ca președinte al țării, o faci în niște limite ale democrației. În momentul în care lași niște instituții să funcționeze prin metode care sunt în afara democrației, te duci în zona acestor țări precum Belarus și mai departe, unde opoziția este sufocată, presa este hărțuită sau se încearcă controlarea ei și deja nu se mai numește democrație.
Bineînțeles că asta are consecințe și în planul prosperității, și în planul economic.
Investitorii se uită la o țară care are un risc asupra democrației, pentru că le-ar putea fi arbitrar confiscat sau să le fie afectate investițiile și atunci se duc în alte țări. Bineînțeles că partenerii noștri externi,și ați văzut și departamentul de stat al Statelor Unite a reacționat recent referitor la amenințări privind democrația din România, văd aceste lucruri și noi vrem să aparținem unor cluburi, să le spunem selecte, Uniunea Europeană, Organizația Atlanticului de Nord, acum vrem să aderăm la OSCE. Acestea sunt organizații care se bazează pe niște valori, care nu sunt acestea ale controlului militarizat asupra societății în interesul unei clici, care se află la putere.
În această direcție ne-a dus guvernarea în ultimii 2, 3 ani, această guvernare PSD, a unei militarizări și control excesiv al democrației, până la punctul în care fie jurnaliștii independenți, fie adversari politici sunt reduși la tăcere prin mijloace nedemocratice, abuzive, tipice mai degrabă unor autocrații decât unor democrații europene”.