Cătălin Drulă, despre pensiile speciale: Dacă ar avea pensie contributivă, premierul Ciucă ar lua undeva la 8.000 de lei, dar el ia 18.000 de lei pe lună. Riscăm să pierdem până la 3,3 miliarde de euro din PNRR (VIDEO)

Cătălin Drulă, despre pensiile speciale: Dacă ar avea pensie contributivă, premierul Ciucă ar lua undeva la 8.000 de lei, dar el ia 18.000 de lei pe lună. Riscăm să pierdem până la 3,3 miliarde de euro din PNRR (VIDEO)

România riscă să piardă până la 3,3 miliarde de euro din PNRR dacă nu îndeplinește jalonul privind pensiile speciale, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Cătălin Drulă, pe B1 TV, despre PNRR: Reforma e destul de simplă, trebuie aduse pensiile la contributivitate

Întrebat despre chestiunea pensiilor speciale, liderul USR a declarat: „Cu pensiile speciale, asta vorbeam la Bruxelles, nimeni nu înțelege de ce nu ați face o reformă care e bună pentru români și pe care 9 din 10 români o susțin – și preferați să pierdeți și bani odată cu asta. Reforma e destul de simplă. Trebuie aduse pensiile la contributivitate, să primești pensie pe baza a cât ai contribuit”.

„De exemplu, premierul Ciucă, 18.000 de lei, el nu a contribuit de atât. Eu nu am cifrele exacte, avem o estimare a noastră că, dacă ar avea pensie contributivă, ar avea o pensie undeva probabil la 7.000 de lei, 8.000 poate, o pensie absolut decentă. Dumnealui nu ia 7.000 sau 8.000 de lei pe lună. Pe baza unor venituri care au fost destul de bune, a fost șeful Armatei Române, ar avea 7.000 – 8.000 de lei, este absolut decent, n-are nimeni nicio problemă, a contribuit pentru asta, dar nu ia pensia asta, ia o pensie de 18.000 de lei pe lună, pe baza unui algoritm special care se aplică doar pentru genul de pensie pe care o are”, a adăugat deputatul.

„Ce spune Comisia Europeană? Recalculați pe baza contribuției și domnul Ciucă o să primească o pensie decentă, dar de 8.000 de lei, și rămân 10.000 de lei pe care putem să creștem, poate, pensiile care sunt foarte mici în România. Ei bine, ce au făcut în loc de asta la Senat și, mă rog, în Parlamentul României, că a trecut deja legea, o cosmetizare! Am făcut un calcul cu colegii mei, în prima formă pe care au discutat-o ar fi fost 2.000 de lei, până la urmă n-au rămas decât 1.000 de lei din cei 18.000 ai domnului Ciucă, deci o să ia 17.000, nu 18.000 de lei, or asta este doar o cosmetizare, este o mică renunțare la o bucățică din pensia specială”, a continuat el.

Întrebat despre riscurile asociate neîndeplinirii jalonului din PNRR, Cătălin Drulă a spus: „Riscul este enorm, este, după colegii mei care știu foarte bine partea tehnică, undeva între 1,4 și 3,3 miliarde de euro”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare