Ministrul de Interne, Carmen Dan, și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, au depus la Senat un proiect de lege menit să le dea puteri sporite polițiștilor. Inițiatorii au preluat pasaje dintr-o altă lege mai veche adoptată de Parlament, dar care a fost deja declarată neconstituțională, în urma unei sesizări făcute de președintele Klaus Iohannis. Le lângă aceste prevederi, mai există și unele noi. Una dintre ele le permite polițiștilor legitimarea și chiar ducerea la secție a românilor care participă la proteste care nu au aprobare. Nu este exclusă nici folosirea forței fizice pentru asta, informează HotNews.
În sesizarea către CCR, Iohannis criticase, printre altele, prevederea conform căreia poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care „aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”. Sintagma „motive verosimile”, a atras atenția președintele, nu este una clară și nici definită în cuprinsul modificărilor aduse actului normativ.
La două luni de la verdictul Curții Constituționale, Carmen Dan și Florin Iordache au copiat însă prevederea și au introdus-o într-un nou proiect de lege depus la Senat, pe 21 martie, informează HotNews.
Un alt articol din legea declarată neconstituțională și pus în inițiativa legislativă se referă la faptul că „polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente”.
Proiectul de lege mai prevede că polițiștii îi pot legitima pe manifestanți: ”Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei în situația în care aceasta desfășoară o activitate supusă potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală, în fața unei autorități sau instituții publice”.
De asemenea, polițistul poate să folosească „forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale polițistului”, printre care avertizare persoanelor prin orice mijloace ca să înceteze acțiunile ilegale.