Potrivitcelor mai recente datefurnizate de către Grupul de Comunicare Strategică, 3.252 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 au fost raportate luni, 14 decembrie, ceea ce duce la un total de 559.587 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României, de la debutul pandemiei.Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 387 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Bucureștiul continuă să se afle în fruntea topului negativ, cu cea mai mare rată de infectare cu COVID-19 din România (6,9), fiind urmat de Constanța și Ilfov (amble cu 6,49)
Cea mai mare rată de infectare cu COVID-19 din România se remarcă în Capitală (6,9), topul fiind completatde Constanța și Ilfov (amble cu 6,49).
Valori mari se înregistrează și în Cluj (4,91) și Brașov (4,71), în vreme ce cele mai scăzute rate de infectare de pe teritoriul țării se înregistrează în Buzău (1,91), Bacău (2,3) și Neamț (1,34).
Până în prezent, 13.494 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 13.12.2020 (10:00) – 14.12.2020 (10:00) au fost raportate 109 decese (60 bărbați și 49 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.
Pe teritoriul României, 42.741 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.222 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 65.168 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 137 de persoane.
În București, niciun loc liber la secțiileATInu mai este disponibil pentru pacienții COVID.Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, se declară îngrijorată de situație, în contextul în care, în această săptămână, se estimează necesitatea unui număr de 1.000 de locuri în spitalele COVID și de cel puțin 200 de locuri de terapie intensivă în București.
„Din păcate, este o criză de locuri în secțiile de terapie intensivă și dacă în acest moment vorbim de criză de locuri în terapie intensivă și în secții,mă gândesc cu îngrijorare la ce înseamnă săptămâna viitoare, uitându-mă puțin în urmă la numărul de cazuri confirmate în București în această săptămână.
La un calcul minim, în funcție de datele statistice pe care le avem, 20 la sută dintre pacienții internați necesită internare, adică vom avea nevoie de aproape 1.000 de locuri în spitale și un minim de 200 de locuri în terapie intensivă pentru București, în săptămâna viitoare, dacă regula statistică pe care o cunoaștem – și s-a verificat de atâtea ori – rămâne valabilă.
Nu știu care va fi evoluția următoarelor zile,cu siguranță, însă, lucrurile pot să ducă spre situații critice, dacă vorbim despre spitalele COVID”, a subliniat dr.Beatrice Mahler, într-o intervenție laDIGI 24.