Miniștrii Guvernului Ciolacu, audiați în Comisii: Protest USR în timpul audierii lui Rafila / Deputatul PSD Achimaș-Cadariu l-a acuzat pe Rafila, tot de la PSD, de „neglijență criminală” (VIDEO)

Miniștrii Guvernului Ciolacu, audiați în Comisii: Protest USR în timpul audierii lui Rafila / Deputatul PSD Achimaș-Cadariu l-a acuzat pe Rafila, tot de la PSD, de „neglijență criminală” (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos/ Simion Tataru

UPDATE: Au mai trecut de votul comisiilor Gabriela Firea (PSD, Ministerul Familiei) și Alexandru Rafila (PSD, Ministerul Sănătății).

UPDATE: Au mai primit avize pozitive Marius Budăi (PSD, Ministerul Muncii) și Raluca Turcan (PNL, Ministerul Culturii).

La final, Budăi a vorbit, din nou, despre creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani.

La audierea lui Alexandru Rafila (PSD, Ministerul Sănătății), parlamentarii USR au protestat cu pancarte pe care au scris: „Rafila a distrus Planul Național de Combatere a Cancerului”, „1.000 de medicamente lipsă din farmacii – neglijență criminală” și „Zero spitale din PNRR”.

Tot în legătură cu Planul Național de Combatere a Cancerului, deputatul PSD Achimaș-Cadariu l-a acuzat pe Rafila, tot de la PSD, de „neglijență criminală” și de faptul că „distrugeți tot ce funcționează, ați distrus speranța oamenilor”, deoarece a lansat un alt plan decât cel votat de Parlament.

De altfel, Cadariu, chirurg din Cluj, a transmis că NU va vota Guvernul Ciolacu dacă din el va face parte Rafila: „Contrar așteptărilor, însă, domnul Rafila a devenit un critic al documentului (Planul de Combatere a Cancerului votat) la care au muncit inclusiv specialiști din Ministerul Sănătății și a scos din joben o chestie abracadabrantă pe care o prezintă drept alternativă”.

„Ce s-a întâmplat notabil în Sănătate în ultimii doi ani? Se folosesc tot felul de simulacre, de substitute, pentru a explica că le e mai bine pacienților. A crescut norma de hrană în spitale, adevărat, dar asta nu ține de calitatea actului medical. Cu cât am scăzut mortalitatea evitabilă? Cu cât am crescut speranța de viață? Niște indicatori palpabili. Știm că nu s-au schimbat cu nimic”, transmisese Cadariu, printr-un comunicat.

UPDATE: Au trecut de votul Comisiilor parlamentare de specialitate și Bogdan Gruia Ivan (PSD, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării), Marcel Boloș (PNL, Ministerul de Finanțe) și Radu Oprea (PSD, Ministerul Economiei).

În timpul audierilor, Marcel Boloș a declarat că „nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite”, iar Bogdan Gruia Ivan a spus că actualizarea legislației și debirocratizarea sunt prioritățile sale.

La rândul său, Radu Oprea a explicat ce este patriotismul economic: „Înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim IMM-urile și să avem produsele de calitate pe care ni le dorim”.

UPDATE: Au mai primit aviz pozitiv Sorin Grindeanu (PSD, Ministerul Transporturilor), Sebastian Burduja (PNL, Ministerul Energiei) și Adrian Veștea (PNL, Ministerul Dezvoltării).

Amintim că Ministerul Dezvoltării a fost extrem de disputat de UDMR, care l-a deținut până acum, și PNL. Până la urmă, liberalii au reușit să-l preia, restul ministerelor au fost împărțite cu social-democrații, iar Uniunea nu mai e prezentă deloc în Guvernul Ciolacu. E ceea ce liderii UDMR au calificat drept „o împingere pe scări”.

UPDATE: Până acum au primit aviz pozitiv în Comisiile de specialitate miniștrii Alina Gorghiu (PNL, Ministerul Justiției), Ligia Deca (PNL, Ministerul Educației) și Florin Barbu (PSD, Ministerul Agriculturii).

Audierea Alinei Gorghiu a fost marcată de un scandal între Putere și Opoziție, în condițiile în care senatorul PNL Cristian-Augustin Niculescu-Țăgârlaș, președintele de ședință, a lăsat-o pe Gorghiu să răspundă doar la întrebările PSD-iștilor și PNL-iștilor. Când venea rândul celor din Opoziție, el mereu invoca timpul prea scurt.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Audierea candidaților propuși pentru a ocupa funcțiile de miniștri în Cabinetul Ciolacu va începe miercuri, de la ora 10.00, iar votul de învestitură va avea loc în cursul zilei de joi.

Lista miniștrilor și Programul de guvernare au fost depuse, marți seara, la Parlament și a fost stabilit calendarul audierilor, conform news.ro.

Miniștrii vor fi audiați

Așadar, miercuri de la ora 10, vor apărea în fața comisiilor candidații pentru ministerele Agriculturii, Justiției și Educației.
De la ora 11, vor fi audiați miniștrii de la Dezvoltare, Transporturi și Energie, iar de la ora 12 cei de Finanțe, Cercetare și Economie.
Candidații pentru Ministerul Muncii și Ministerul Culturii vor apărea în fața comisiilor de specialitate de la 13, iar de la 14 vor sosi cei de la Sănătate, Familie și Interne.
De la 15, cei de la Apărare, Proiecte Europene și Externe vor fi audiați, iar de la 16 va afi audiat candiatul de la Ministerul Mediului.
Votul de învestitură pentru Ciolacu este programat joi, de la ora 12.

Membrii Cabinetului Ciolacu

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:
Reprezentanţi PSD:
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Reprezentanţi PNL:
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea

Urmăriți B1TV.ro și pe
`