Moșii de toamnă 2020 sau Sambăta Morților 2020 reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români.În acest an, în Biserică Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujbă cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă are loc la finalul lunii octombrie.
În acest an, în Biserică Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujbă cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă are loc pe 31 octombrie 2020, conform crestinortodox.ro. E o zi de pomenire înainte de începerea Postului Nașterii Domnului (15 noiembrie). În această sâmbătă, ne rugăm că și cei adormiți întru Domnul să primească harul pe care noi îl dobândim la sărbătoarea Nașterii Domnului.
Potrivit teologilor, Sfinții Părinți au rânduit că sâmbătă să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, că să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbătă e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos.
Tradiții și obiceiuri
Astfel, în această sambătăgospodinele merg la biserică cu colăci, colivăsi cu lumanări și tămaie la Sfântă Liturghie.
Este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la biserică.
Tradiția populară mai spune că în această zi nu este bine să mergi la fantană și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Cine nu ține cont de acest lucru va avea ghinion pană la sfârșitul anului.
În plus, deSambăta Mortilornu este bine să faci vizite, decât dacă duci de pomană.
În tradiția romanească există patru sărbători de Moși, în care se fac parastase:
• Moșii de primăvară (de Măcinici)
• Moșii de vară (sambăta dinaintea Rusaliilor)
• Moșii de toamnă (în prima sambătă din noiembrie)
• Moșii de iarnă (sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui)
Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbătă Morților, se prepară în primul rând o colivă din grâu. Boabele de grâu reprezentând învierea trupurilor celor adormiți.
Pe colivă se așază Sfântă Cruce și se ornează cu bombonele colorate, care închipuie frumusețea faptelor bune pe care răposatul/răposată le-a lăsat că mărturie în lumea această. Este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împarți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.