Când guvernul o ia pe miriște cu măsuri populiste, opoziția își dă singură pumni în cap. Prin noul Cod Fiscal, Ponta a întins o capcană PNL-ului, iar liberalii au intrat în horă ca să dea bine la public
Votul dat Noului Cod Fiscal și dezbaterile din Parlament ce l-au precedat nu puteau fi decât o capcană pentru liberali, mai ales în an preelectoral, iar guvernul condus de Victor Ponta știa acest lucru. De parcă plasa întinsă de pesediști nu ar fi fost de ajuns, liberalii mai au și obiceiul de a-și căra singuri pumni în cap ori de câte ori executivul o ia pe cărări cu tot felul de inițiative dintre cele mai populiste.
În opinia lui Marian Sultănoiu, tabloul este completat și de răbdarea ajunsă la final a românilor, cocoșați de atâtea taxe și impozite și care abia așteptau ”să dea un >, în alegerile din 2016, guvernului, urcat la putere pe credulitatea sa absolută”.
Dar Ponta și oamenii lui nu sunt singurii care au greșit lansând atâtea promisiuni de reducere a fiscalității și dezvoltare fără precendent a țării sub conducerea lor. Opoziția s-a dovedit la fel de populistă și de fricoasă. ”Nu numai că nu a insistat în a le cere, viguros, în Parlament, premierului şi ministrului de Finanţe, rezultatele unui studiu de impact privind aplicarea reducerilor, subit extrem de generoase – cu asumarea declarată a riscului creşterii deficitului bugetar -, care să fundamenteze noile măsuri, dar a supralicitat, ca să dea bine la public, o reducere “şi mai şi” a TVA-ului, de exemplu – capitolul cel mai sensibil al noului cod –, spre a ne arăta că şi dumneaei e dispusă”.
Urmare a acestui plan, liberalii au spus că vor vota Codul Fiscal doar dacă reducerea TVA nu se va face de la 24% la 20% așa cum cer pesediștii, ci de la 24 la 19%, totul pentru ca mai apoi ei să pozeze în postura de victorioși.
La rândul său, consideră Sultănoiu, Klaus Iohannis nu s-a simțit responsabil la vremea votului, și abia după ce a fost tras de mânecă de către Isărescu, a întors-o ca la Ploiești și a întors codul în Legislativ, pentru a fi reanalizat. Una dintre consecințe a fost că înșiși liberalii au fost lăsați în ofside.
Absurdul situație se vede cu adevărat abia de acum. În timp ce Ludovic Orban le cere colegilor să voteze Codul Fiscal în varianta inițială, pentru că altfel s-ar pune într-o postură jenantă, Blaga și Gorghiu au rămas fără replică și s-au decis într-un final să lanseze propunerea de a organiza o întrunire tripartită (Guvern, Opoziție, BNR), pentru a analiza impactul intrării în vigoare a noilor prevederi. În același timp, cei doi lideri ai PNL se scuză, spunând că Ponta a profitat de buna lor credință, căci a spus la momentul votării că va creşte considerabil colectarea de taxe şi impozite, pe fondul scăderii sensibile a evaziunii fiscale, ceea ce s-a dovedit a fi exagerat.
”Mă întreb ce-au făcut aceşti oameni, atunci, înaintea votului! De ce n-au reacţionat aşa cum o fac astăzi? Le-o fi făcut Ponta “cu ulcica”? I-o fi perpelit la flacăra violet? Cum să vii tu, Cătălin Predoiu, premier-fantomă, şi să spui că ai mandat să negociezi cu PSD un nou calendar de aplicare a măsurilor Codului Fiscal, la o lună după ce n-ai scos niciun sunet!? Dar de ce n-ai negociat atunci? De ce nu te-ai luptat atunci cu Ponta şi cu ai tăi pentru a nu lăsa să fie votat un cod fiscal ale cărui măsuri vor dezechilibra finanţele, economia – o Skodă, potrivit economistului BNR, Valentin Lazea -, ţara? Şi, dacă n-ar fi fost FMI? Dacă n-ar fi fost Isărescu? Dacă n-ar fi fost Iohannis?! PNL, la fel de populist ca PSD, ar fi pus umărul, ca, în tandem, să dea Skoda de gard?”, se întreabă jurnalistul în finalul articolului.