Când doi maghiari se ceartă, un român câștigă! Cum au pierdut ungurii o comună din Timiș, în urma alegerilor locale

Publicat: 09 06. 2016, 16:41
Foto: timisoaraexpress.ro

În urma alegerilor locale, care au avut loc pe data de 5 iunie, UDMR a pierdut primăria de la Otelec. Comuna a fost înfiinţată în 2008, la iniţiativa Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, care şi-a impus de la bun început primarul, potrivit adevarul.ro.

Otelec era unul din fiefurile UDMR din Timiş, alături de Tormac şi Dumbrava, dar cu toate acestea, la alegerile locale din 2016, pe lângă UDMR a candidat şi o altă formaţiune a ungurilor, Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Cu toate acestea, un român PNL-ist a fost cel care a câștigat.

„Noi am fost cei care am promovat separarea satului de comuna Uivar. Două mandate am dat un primar, care în linii mari şi-a făcut datoria. A avut un consiliu majoritar format din consilieri UDMR, iar acuma, în 2016, ne-am trezit că şi celălalt partid maghiar a avut candidat la primărie, respectiv listă de consilier locale. Această concurenţă internă s-a terminat cu pierderea primăriei de către UDMR. Iar numărul consilierilor s-a înjumătăţit”, a declarat preşedintele UDMR Timiş, Halasz Ferencz.

Până să înceapă campania electroală, cei de la UDMR au oferit PPMT-ului câte un loc în Consiliul Judeţean şi unul la Consiliul Local, însă au fost refuzaţi, iar neînțelegerile dintre cele două partide maghiare au determinat oamenii să nu iasă la vot.

„Noi am oferit acestui partid un loc în Consiliul Judeţean Timiş şi unul la Consiliul Local Timişoara, pe lista UDMR, pentru a avea o colaborare. Dânşii au refuzat aceată ofertă şi au mers pe varianta candidatului propriu. Nu puteam accepta aşa ceva, pentru că UDMR a depus o muncă foarte asiduă după inundaţiile din 2005, pentru dezvoltarea acestei comunităţi. Pentru mine, din start a fost clar că singurul rezultat pe care ei îl pot obţine este ca UDMR să nu câştige. Am sperat totuşi la o mobilizare mai mare a comunităţii mai mare alături de noi, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Acest rezultat negativ a fost opbţinut de PPMT, nu avem decât să deplingem soarta Otelecului în următorii patru ani, cel puţin”, a mai spus Halasz Ferencz.

Cei de la PPMT au declarat că nu voiau să susținăUDMR la primăria Otelec, din cauză că fostul primar, Csaba-Zoltan Szabo, a primit o condamnare cu suspendare, pentru fapte de corupţie.

„Anul trecut, în luna septembrie am aflat că domnul primar, ales din partea UDMR, a fost condamnat definitv la închisoare cu suspendare. Noi nu putem accepta ca acesta să nu îşi dea demisia din partid, era preşedintele organizaţiei UDMR Otelec şi era în continuare primar. Noi ne-am gândit că sunt destui oameni acolo care doresc binele comunităţii. Am găsit o persoană care a acceptat să candideze din partea noastră. UDMR ne-a propus o alianţă, dar noi aveam o singură cerere, să ne susţină candidatul la primăria Otelec. Mai mult, eram de acord ca pe lista de consilieri să apară persoane şi de la UDMR, care nu erau însă foarte apropiaţi de fostul primar, condamnat pentru acte de corupţie. Nu au fost de acord, aşa că am mers separat”, a declarat preşedintele organizaţiei judeţene Timiş a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Kasa Zsolt.

După alegeri, PPMT a obţinut un loc în Consiliul Local Otelec, iar UDMR a mai rămas cu doar trei locuri, în loc de șapte, câte a avut inițial.

„Consilierul nostru îi reprezintă pe acei maghiari care erau într-o situaţie delicată. Ei nu erau reprezentaţi înainte. Consilierul nostru va avea o relaţie normală cu primarul de la PNL, nu va fi nicio problemă”, a mai spus Kasa.

În urma alegerilor locale, Vasile Pascu, de la PNL, a câștigat în comuna cu cea mai mare pondere a etnicilor maghiari din Timiş, care reprezintă aproximativ 37 la sută din populaţie.