Camera Deputaţilor va dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie

Publicat: 25 05. 2020, 07:38

Moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Educației, Monica Anisie, intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, va fi dezbătută luni în Camera Deputaţilor.

Potrivit programului publicat de Camera Deputaților, Moţiunea inițiatăde 93 de deputaţi Pro România şi PSD vaîncepe la ora 16,00, iar votul va fi dat miercuri.

Semnatarii moțiunii o acuză peMonica Anisie, că în contextul crizei provocată de COVID-19, este responsabilă pentru haosul din sistemul de Educație din România și îi solicită să își prezinte demisia.Potrivit deputaților Pro România și PSD, criza provocată în sistemul preuniversitar a creat panică în rândul elevilor, a părinților și a profesorilor.

„Această moţiune este o mică parte a răspunsului nostru la nepăsarea şi incompetenţa dovedite pas cu pas de ministrul Educaţiei şi Cercetării de la preluarea mandatului, culminând cu perioada coronacrizei. Este o mică parte a învăţământului preuniversitar. Nu vrem să detaliem incompetenţa de care ministrul Educaţiei a dat dovadă în ceea ce priveşte învăţământul universitar sau cercetarea. Nici măcar o dată, în ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie. Lipsa de viziune şi de strategie a făcut ca toţi cei din sistem – preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ – să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă. Astăzi, aici, trebuie să punem capăt acestei crize. Ne bazăm pe demisia doamnei ministru dacă această moţiune trece”, se arată în textul moţiunii simple.

Totodată, ministrului Educației, Monica Anisie, i se reproșează faptul că a ignorat, pe perioada crize COVID-19,situaţia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor şcolari şi a personalului nedidactic, dar ministrul „a preferat să se spele pe mâini”.

„Doamna Anisie trăieşte în ‘bula ei de la partid’ şi pe zi ce trece, pas cu pas, creează şi mai mare haos în sistemul de învăţământ. Părinţii elevilor din clasele terminale sunt oripilaţi de ideile vehiculate cu atâta lejeritate de doamna Anisie. (…) În ultimele două luni am văzut cu toţii ce înseamnă ca un politruc neprofesionist să conducă învăţământul românesc. Situaţia de criză ar fi trebuit să evidenţieze abilităţile de leadership şi competenţele de manager ale ministrului Educaţiei. În schimb, am văzut bâlbâieli, răzgândeli neargumentate, declaraţii contradictorii ale tuturor reprezentanţilor guvernamentali, lipsă de înţelegere a riscurilor sistemului şi completă lipsă de viziune”, se menţionează în document.

De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că nu au fost comunicate în timp util scenariile şi măsurile avute în vedere de minister în contextul pandemiei de coronavirus.

Semnatarii moțiunii de cenzură atrag atenția că sistemul de învățământ din România riscă să intre în colaps, din acest motiv ministrul Educației ar fi pierdut „dreptul moral de a realiza politicile în domeniul educaţional şi de a exercita conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.”

”Riscăm să asistăm la un colaps, cu consecinţe grave pentru întreaga societate, pe parcursul a mai multor generaţii, şi trebuie să punem capăt acestor paşi spre România needucată. Credem cu tărie că ministrul Monica Anisie a pierdut dreptul moral de a realiza politicile în domeniul educaţional şi de a exercita conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Din toate aceste considerente expuse anterior, vă cerem să constataţi şi să confirmaţi eşecul acesteia, votând solicitarea noastră de demitere imediată a ministrului Educaţiei şi Cercetării – Monica Anisie!”, se arată în text.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a dat asigurări căși elevii care au părinți de peste 65 de anipotreveni la școală

Una dintre controversele care au vizat domeniul Educației în contextul pandemiei de COVID-19 a fost propunerea INSP, potrivit căreia profesorii de peste 65 de ani și elevii care au părinți de peste 65 de ani să nu revină la școală pentru orele de pregătire în vederea susținerii examenelor naționale.

Referitor la acest subiect, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că a discutat cu secretarul de stat Raed Arafat pentru a lua măsuri speciale, astfel încât și profesorii de peste 65 de ani și elevii care au părinți de peste 65 de ani să poată veni la școală pentru pregătirea examenelor.

”Nu este adevărat că au interzis la școală. INSP a făcut o propunere, care poate fi îmbunătățită. Noi vom propune ca și aceștia să poată veni la școală, dacă părinții lor decid că nu prezintă un risc. Va fi decizia părinților, ei vor evalua situația de sănătate din familie.

Dacă, totuși, aceștia se află într-o situație de risc, elevii vor continua învățarea, fie online, fie prin teleșcoală, fie cu ajutorul testelor de antrenament,” a încheiat Anisie.

De asemenea, o declarație a ministrului Educației care a trezit îngrijorare a fost cea potrivit căreia din toamnă, elevii ar putea continua învățământul la distanță, dacă criza provocată de COVID-19 nu va înceta.

Moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a fost adoptată în Senat

Moțiunea împotriva ministrului Educației este dezbătută în contextul în care, o altă moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a fost adoptată în Senat.

Prin textul moțiunii intitulate ”Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros”, cei 71 de semnatari, senatorii membri ai grupului PSD, au solicitatdemisia ministrului de resort.

„Încă din primele zile ale instalării ministrului Oros la cârma Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, bâlbele şi ezitările au apărut, generând permanent confuzie în rândul agricultorilor români, dar şi al consumatorilor de produse româneşti”, au acuzatsemnatarii moţiunii.