Inițiativele PNL și USR de eliminare a pensiilor speciale au fost amânate. „Principiul contributivității este singurul care trebuie să stea la baza calculului pensiei în România”

Inițiativele PNL și USR de eliminare a pensiilor speciale au fost amânate. „Principiul contributivității este singurul care trebuie să stea la baza calculului pensiei în România”
Foto: Captură Epoch Times România

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a amânat luarea unei decizii privind inițiativele legislative depuse de PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Reprezentanţii mai multor sindicate şi asociaţii au solicitat respingerea actelor normative. Dezbaterea va fi reluată într-o altă zi, informează G4Media.

Ambele inițiative au fost respinse de Senat, iar Camera Deputațiloreste forul decizional.

Proiectul USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilorși plafonarea pensiilor speciale ale magistraților și militarilor la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate.

Proiectul PNL propune eliminarea aproape a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor.

Totuși, marți, președintele Klaus Iohannis a declarat că el nu susține eliminarea pensiilor speciale în cazul magistraților. (Detalii AICI)

Cristian Seidler (USR): „Vă aduc aminte că Guvernul Dăncilă a adoptat OUG privind Codul Administrativ prin care ați introdus pensiile speciale pentru aleșii locali. De ce nu am avea pensii speciale și pentru asistente medicale, și pentru medici, și ar putea merge enumerarea la nesfârșit. Pensiile speciale reprezintă o modalitate specială, dincolo de principiul contributivității, de calculare a pensiilor. Pensia medie lunară este de puțin peste 1.100 de lei. Pensiiile speciale sunt beneficii care nu au la bază principiul contributivității și, fără a înfiera nicio categorie socio-profesională, ele trebuie eliminate”.

Cristian Buican (PNL): „Noi considerăm că cetățenii României trebuie să fie egali în fața legii. Principiul contributivității este singurul care trebuie să stea la baza calculului pensiei în România. Pensiile speciale sunt privilegii acordate unor categorii de personal, inclusiv parlamentari. Sunt de acord că sistemul de pensii nu a fost întotdeauna corect, trebuie să aducem modificări astfel încât pensionarii din România să beneficieze. Azi, românii vor ca Parlamentul să elimine privilegiile. Niciunul dintre noi nu poate să ignore acest lucru”.

Propunerea de amânare a fost făcută de președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, care a spus că înainte de luarea unei decizii este nevoie de un punct de vedere de la Ministerul Muncii pe subiect.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`