Camera Deputaţilor a votat noua taxă de solidaritate pentru companiile din energie. Legea merge la Iohannis pentru promulgare
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care instituie taxa de solidaritate pentru companiile din sectorul energetic. Aceasta a trecut cu 182 de voturi ”pentru”, 38 ”contra” și 44 de abțineri. Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Cum s-a ajuns la actuala formă a legii privind taxa de solidaritate
Proiectul de lege aprobă Ordonanţa de Urgenţă 186/2022, prin care a fost transpusă în legislația națională Regulamentul (UE) 2022/1854.
Amintim că Guvernul Ciucă a adoptat această OUG care impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din energie, mai precis pentru companiile care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.
Numai că, ulterior, OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa deoarece sub 75% din cifra sa de afaceri provine din aceste sectoare.
Așa se face că parlamentarii au depus un amendament așa încât și OMV Petrom să fie obligată să plătească taxa.
Legea a ajuns la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, însă acesta a retrimis-o Parlamentului spre reexaminare, argumentând că unele prevederi nu sunt suficient de clare încât „să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare”.
Proiectul de lege cu noi amendamente a trecut marți de Senat, iar miercuri a fost votat și de Camera Deputaților, așa că acum merge iar la Iohannis pentru promulgare.
Și OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate
Potrivit economica.net, noile amendamente elimină procentul de 60% aplicat pe diferența de profit între anul trecut și media anilor 2018-2021, pentru Petrom. De asemenea, special pentru Petrom, se introduce o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă.
Cum Petrom a rafinat anul trecut 4,6 milioane de tone de țiței și produse semifinte, economica.net a calculat că aceasta ar urma să plătească o taxă de 1,47 miliarde de lei, deci circa 300 de milioane de euro, pentru o cantitate de petrol rafinată de circa 4,2 milioane de tone.