Camera Deputaților a adoptat, luni, o modificare a Codului de procedură penală (Cpp) care prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale e de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor. Motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunțării. A fost astfel modificat Cpp în acord cu o decizie recentă a Curții Constituționale.
Modificarea a fost adoptată cu 244 de voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și 40 de abțineri. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, se arată în proiectul adoptat de plenul Camerei Deputaților.
Proiectul mai prevede că în situațiile în care judecătorii, membri ai completului, nu mai pot semna motivarea din diverse motive, de exemplu, pensionare, atunci hotărârea va fi semnată în locul respectivilor de către președintele completului. „Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, se mai arată în proiect.
La începutul lunii trecute, Curtea Constituţională a stabilit căhotărârea judecătorească trebuie motivată la data pronunţării, căci redactarea la o dată ulterioară lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.