Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, după o ședință cu scandal, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ). Au fost 171 de voturi ”pentru” și 136 de voturi ”împotrivă”. Doi parlamentari nu au vrut să voteze. Votul final va fi dat de Senat.
În timpul dezbaterii, ministrul Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS), a insistat ca proiectul să fie adoptat în forma propusă de el și trimisă de Guvern Parlamentului. Această formă suferise o modificare în Comisia Juridică a Camerei, la presiunea UDMR, fiind introdus un amendament ce prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat nu se poate face fără avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Amendamentul a fost perceput ca o superimunitate dată judecătorilor și procurorilor, fapt pentru care a fost aspru criticat în spațiul public. Stelian Ion a susținut de mai multe ori că nu e de acord cu superimunitățile pentru magistrați și, în ședința de azi, le-a cerut insistent deputaților să voteze proiectul în forma inițială, deci fără acest amendament. Degeaba.
„Da, un cost politic este plătit în acest moment pentru că desfiinţarea Secţiei speciale este un obiectiv pe care coaliţia şi l-a asumat şi da, mergem mai departe la Senat, unde suntem total deschişi să găsim o variantă şi mai echilibrată pentru ca justiţia să poată funcţiona şi ca magistraţii şi sistemul în sine să funcţioneze”, a declarat la final vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS).
Zilele trecute, și premierul Florin Cîțu (PNL) și-a manifestat speranța ca la Senat inițiativa să revină la o formă cât mai apropiată de cea care plecase din Guvern.
PSD a anunțat că va contesta proiectul la Curtea Constituțională.