Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că ALDE, Pro România și PSD poartă discuții pentru formarea unei coaliții de centru-stânga, în vederea participării la alegerile locale și parlamentare. Liderul ALDE a mai afirmat că un alt subiect abordat de cele trei partide este cel al depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. Noul Executiv, consideră el, va avea doar menirea de a organiza scrutinul legislativ. Potrivit premierului Ludovic Orban, alegerile locale ar putea avea loc la finele lunii septembrie – începutul lunii octombrie, iar cele parlamentare ar trebui să se desfășoare pe 6 decembrie. Calendarul va depinde, însă, de evoluția epidemiei de coronavirus, la fel și modul în care se vor derula campaniile electorale.
Vineri, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că partidul pe care îl conduce, PSD și Pro România discută despre încheierea unei coaliții de centru-stânga, în perspectiva alegerilor locale și parlamentare care au loc în acest an.
„Sunt în momentul de faţă discuţii între noi, ALDE, PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare. (…) Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Tot vineri, premierul Ludovic Orban a declarat că alegerile locale ar trebui organizate după perioada concediilor de vară, dar înainte de izbucnirea celui de-al doilea val de infectări cu coronavirus. A avansat și două date posibile: 27 septembrie şi 4 octombrie. Cât despre alegerile parlamentare, Orban afirmase luna trecută că, teoretic, acestea ar trebui să aibă loc pe 6 decembrie.
Anterior, Violeta Alexandru, liderul PNL București, s-a referit la schimbările ce se vor produce în modul de organizare a campaniilor electorale, în contextul pericolului COVID-19.
Pe 3 iunie, Curtea Constituțională a decis că Ordonanța de Urgență a Guvernului ce prelungea mandatele aleșilor locali este neconstituțională, deoarece o astfel de decizie poate fi luată doar de Parlament. În același timp, CCR a stabilit că data alegerilor locale și a celor parlamentare trebuie stabilită de Guvern, nu de Legislativ.
Călin Popescu Tăriceanu a mai susținut că între ALDE, PSD și Pro România există discuții și în privința depunerii unei moțiuni de cenzură împtriva Guvernului Orban: „Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respecta legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”.
În opinia sa, formula unui guvern de uniune națională ar fi greșită deoarece presupune negocieri complicate și nu mai e timp suficient, căci alegerile parlamentare trebuie să aibă loc până la finele anului.
Totuși, indiferent de forma viitorului guvern, Tăriceanu afirmă că acesta va avea doar menirea de a organiza parlamentarele. „La căderea Guvernului Orban, trebuie să ne gândim imediat la un Guvern care trebuie să aibă drept misiune exclusiv organizarea alegerilor, un Guvern cu viaţă foarte scurtă de două, trei luni şi apoi, în funcţie de rezultatul alegerilor, de rezultatul voinţei populare exprimate prin vot, se pot găsi alte formule”.