Tăriceanu salvat din nou de colegi: Șeful Senatului, ajutat de membrii PSD și ALDE din Comisia Juridică. Solicitarea DNA zace în Parlament de aproape 6 luni (VIDEO)

Publicat: 02 04. 2019, 13:02
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marţi expiră termenul până la care senatorii din Comisia Juridică trebuiau să dea un aviz asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Cererea procurorilor anticorupție zace în Parlament de mai bine de cinci luni.

Marți, Comisia trebuia să discute solicitarea DNA în cazul lui Tăriceanu, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat deoarece parlamentarii PSD și reprezentantul ALDE au ieșit din sală, astfel încât cvorumul nu s-a mai întrunit, informează B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Liberalul Daniel Fenechiu, membru al Comisiei Juridice, a explicat, pentru B1 TV, cum s-au ”evaporat” aleșii PSD și ALDE din sala de ședință: solicitarea DNA ”era pe punctul 8 al ordinii de zi. Am avut o ședință comună cu una din Comisiile Senatului pe marginea unui proiect legislativ ce trebuia avizat, apoi am continuat cu ordinea de zi și pe la punctul 5 am constatat că am mai rămas în sală cinci persoane, Comisia fiind formată din 11 membri, iar cvorumul fiind de șase. Președintele a suspendat ședința deoarece, fiind fără cvorum, nu mai puteam să emitem rapoarte sau avize în condițiile legii. S-a suspendat ședința 15 minute, iar în acest timp niciunul dintre colegii de la PSD sau ALDE care au părăsit sala nu au revenit. Rămăsesem cinci oameni. Au plecat senatorul Șerban Nicolae, senatorul Adi Diaconu, senatorul Ganea și senatorul Bădulescu de la ALDE. Al 11-lea n-a fost prezent de la început”.

”Legea responsabilității ministeriale presupune că, în momentul în care un ministru sau fost ministru e cercetat, decizia de începere a urmăririi penale aparține Senatului dacă respectivul e senator la momentul cererii. Lucrurile astea sunt stabilite prin Constituție. PNL a solicitat în repetate rânduri renunțarea la această formă de imunitate, dar nu s-a realizat din motive pe care le știți. Maniera în care PSD înțelege să rezolve această problemă e degradantă pentru viața politică din România, pentru că s-au încălcat toate procedurile. Cred că ne aflăm într-o situație de conflict instituțional între Parchetul General și Legislativ. Pentru domnul Tăriceanu e degradant să se găsească așa, ca un păianjen într-o pânză. De ce? Pentru o candidatură la prezidențiale”, a mai declarat Fenechiu, pentru B1 TV.

Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă, pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului. Dosarul are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini.

DNA a cerut, pe 7 noiembrie, ridicarea imunității lui Tăriceanu, vrând să-l pună sub acuzare pentru luare de mită.