Călin Popescu Tăriceanu susține că dosarul de la DNA în care se cere încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele său, pentru luare de mită, este un dosar politic. Fostul prim-ministru respinge acuzațiile pe care i le aduc procurorii anti-corupție și spune că la el nu a ajuns ”niciun ban”.
”La mine nu a ajuns niciun ban şi nu avea de ce să ajungă. Dosarul Microsoft este legat de licenţele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce? Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract care a fost onorat în integralitate şi alte obligaţii nu au existat. Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3, potrivit Agerpres.
Totodată, Tăriceanu spune că este vorba despre un dosar vechi, iar, din punctul său de vedere, este ”genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice”.
”Un dosar care avea 17.000 de pagini, trimis la Parlament, în care, când ne-am uitat, nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, ci numai o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină defavorabilă”, a mai spus fostul șef al Guvernului.
Procurorii DNA au solicitat, luni, președintelui Klaus Iohannis încuviințarea începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru presupuse fapte de luare de mită, din perioada în care acesta ocupa funcția de premier. Este vorba despre un dosar care a fost deschis în anul 2018, prin reunirea a alte trei dosare penale.
Potrivit anchetatorilor, între anii 2007 și 2008, Tăriceanu ar fi primit de la reprezentanții unei companii austriece ”foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță”. În schimbul acestora, Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de prim-ministru, și-ar fi exercitat atribuțiile în așa fel încât ”să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”.
”Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se mai arată în comunicatul transmis luni de Direcția Națională Anticorupție.