Călin Popescu Tăriceanu a pledat la Haga pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi verificare. Progresele din justiţie sunt evidente, dar decizia politică întârzie să fie luată

Publicat: 22 05. 2015, 21:41
Foto: B1 TV

Călin Popescu Tăriceanu a pledat, la cea de a 16-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa, organizată la Haga, pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi verificare (MCV), arătând că deşi progresele din justiţie sunt evidente, decizia politică întârzie să fie luată.

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme prioritare pentru statul român precum evoluţiile privind situaţia politică şi economică din România, aderarea României la Spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi problematica statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei în statele Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Senatului.

Preşedintele Senatului a subliniat că România are ca prioritate obţinerea unei decizii pozitive privind aderarea la Spaţiul Schengen evidenţiind faptul că ţara noastră aduce deja o contribuţie esenţială la securizarea frontierelor UE.

De asemenea, Tăriceanu a pledat pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare arătând că, deşi progresele înregistrate în domeniul justiţiei sunt evidente, decizia politică întârzie să fie luată, iar condiţionalităţile MCV au devenit ţinte în mişcare.

În comunicat se menţionează că ”înalţii oficiali din cele patru state europene şi-au exprimat susţinerea pentru România în procesul de aderare la Spaţiul Schengen şi au apreciat progresele înregistrate de ţara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”.

Cea de-a 16-a Reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa a avut ca temă generală Senatul în atenţie: concepte moderne în funcţionarea Senatelor în sistemele parlamentare bicamerale.

Asociaţia Senatelor din Europa (ASE), constituită în anul 2000, reuneşte preşedinţii camerelor superioare ale parlamentelor din 15 state europene (Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Marea Britanie, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Republica Federală Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia, Spania) şi Consiliul de Stat din Luxemburg, cu statut de observator.

Asociaţia are ca obiective: dezvoltarea relaţiilor dintre membrii săi, promovarea bicameralismului în cadrul democraţiei parlamentare, consolidarea identităţii şi conştiinţei europene.