ALDE a anunțat demisia președintelui Călin Popescu Tăriceanu, dar și a altor membrii din partid. Aceștia vor candida la alegerile parlamentare din 2020 pe listele Pro România. Totodată, președintele ALDE a precizat că fuziunea dintre ALDE și Pro România nu a fost acceptată pentru acest ciclu electoral. Din acest motiv, candidații ALDE vor fi incluși pe listele partenerilor din Pro Tomânia.
„Conducerea ALDE a decis, în data de 8 octombrie, aprobarea protocolului de fuziune între ALDE și PRO România. Decizia ALDE de a fuziona cu PRO România va fi validată la Congresul extraordinar care va avea loc în data de 8 noiembrie. Procedurile pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 6 decembrie prevăd ca termen de depunere a listelor la alegerile parlamentare data de 22 octombrie. Prevederile legale in cazul fuziunii a două partide obligă ALDE și PRO România să candideze pe o listă comună, iar hotărârea Delegației Permanente a ALDE de a aproba fuziunea cu PRO România implică obligația tuturor candidaților la alegerile parlamentare să candideze pe lista PRO România. Acest lucru presupune asumarea inclusiv a calității de membru de partid PRO România. Această obligatie revine tuturor membrilor ALDE care urmează să candideze la alegerile parlamentare și îl vizează inclusiv pe președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu”, se precizează într-un comunicat de presă al ALDE.
Totodată, președintele Călin Popescu Tăriceanu a explicat pentru DCnews.ro decizia luată. „Vom merge pe liste comune la alegeri. Ce se întâmplă?! Legea electorală are niște constrângeri, nu ne permite să mergem pe o fuziune care este sub eticheta Pro România plus ALDE. Va trebui să mergem exclusiv pe lista unui partid și lista pe care vom merge la alegeri va fi lista Pro România. Acolo vor fi toți candidații. Și cei care provin din Pro România, și cei care provin din ALDE. E foarte important ca alegătorii să știe asta, că atunci când pun ștampila pe Pro România, unii sunt de la ALDE, alții de la Pro România. O să mă întrebați de ce am ajuns la această formulă. E foarte simplu! Înainte de alegerile locale, când discutam forma de fuziune, ne-am pus această întrebare. Sub ce siglă vom funcționa mai departe? Și am convenit un lucru care este firesc. Partidul care va avea cel mai bun scor la alegerile locale va da sigla viitorului partid. Punct!”, a precizat el.