Calendarul parlamentar pentru desființarea SIIJ, discutat în ședința de miercuri a coaliției de guvernare
Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc miercuri în şedinţă, la Palatul Parlamentului, printre subiectele de discuție fiind și calendarul parlamentar pentru desfiinţarea secției speciale, transmite Agerpres.
Stelian Ion, după răspunsul Comisiei de la Veneția referitor la Secția specială
Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat, luni, că membrii Comisiei de la Veneția au transmis clar că Secția specială trebuie desființată și că nu ar trebui introduse garanții suplimentare, adică alte imunități, pentru magistrați
„Am primit vești bune de la Veneția. Comisia de la Veneția a emis avizul favorabil, e foarte clar, desființării SIIJ. E un aviz mult așteptat. Am sesizat Comisia de la Veneșia pentru că, în Parlament, proiectul Guvernului a întâmpinat anumite dificultăți și au existat anumite discuții contradictorii. La Camera Deputaților au fost introduse niște amendamente suplimentare, o imunitate suplimentară pentru magistrați, care a trezit critici și din partea unei părți a magistraturii și din partea societății civile. Am considerat necesar a clarifica aceste chestiuni prin scrisoarea adresată Comisiei de la Veneția, iar azi a venit răspunul.
Dacă s-ar fi mers pe varianta plecată din Guvern, dacă am fi adoptat legea fără garanții suplimentare și alte discuții, până la această oră SIIJ ar fi fost istorie. E foarte important pentru mine ca, odată cu desfiițarea SIIJ să nu se creeze alte impedimente în actul de justiție, să nu se creeze instituții care să provoace blocaje în actul de justiție.
Azi, Comisia de la Veneția ne-a spus lucruri foarte importante. În primul rând pentru cei care se chinuiau din răsputeri să salveze această Secție, să spună că ar trebui ca Guvernul să sprijine această activitate, e foarte clar ce ne spune Comisia de la Veneția. Aceasta felicită autoritățile române pentru inițiativa de desființare a SIIJ. De altfel, Comisia a criticat de la început înfiițarea SIIJ, dar argumentele ei au fost ignorate de decidenții din 2018. Acum nu mai avem motive de reținere.
Alte chestiuni ridicate între timp: e nevoie de garanții suplimentare pentru magistrați? Comisia spune clar: amendamentele introduse în Camera Deputaților, acele așa-zise garanții, sunt în realitate niște imunități care ar arunca o umbră de îndoială asupra acului de justiție.
Comisia de la Veneția arată că trebuie refăcută competența DNA. E foarte simplu, se revine la situația anterioară.
Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nici o grijă. Acesta e mesajul pe care îl voi transmite în coaliția de guvernare. Săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ.
Le solicit colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect de lege. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, se vor ridica mari semne de întrebare față de programul de guvernare. Mă aștept din partea colegilor de coaliție să-și respecte cuvântul dat și programul de guvernare”, a declarat ministrul USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion, luni.
Anca Dragu, a precizat, luni seara, că după şedinţa coaliţiei de guvernare din această săptămână se va şti clar care este calendarul pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a Camerei superioare a Parlamentului în vederea desfiinţării SIIJ.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul liberalilor Ludovic Orban, a declarat, marţi seara, că discuţiile din coaliţie vor viza în special forma legislativă privind desfiinţarea Secţiei speciale.
Premierul Florin Cîțu spune că Executivul a făcut tot ce putea pentru eliminarea Secției Speciale.
„Guvernul a eliminat această Secția Specială, este clar că criticile au venit și din interiorul sistemului și de la Comisia de la Veneția.
Acum este datoria Ministerului Justiției și a Parlamentului să definitiveze această procedură. Guvernul a făcut totul ca această măsură să fie luată.
Eu am propus varianta, cea pe care o susține este cea pe care am aprobat-o în ședință”, a explicat premierul Florin Cîțu.