ANALIZĂ B1.RO // Drumul spre alegerile anticipate: Care sunt principalele scenarii după demiterea Guvernului Orban (FOTO)

Publicat: 05 02. 2020, 15:43
Foto: Inquam Photos / George Calin

Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis miercuri prin moțiuneade cenzură votată de către parlamentarii PSD, UDMR și cei din Pro România. Prin această mișcare, opoziția a reușit să blocheze modificarea legislației electorale pentru ca primarii să fie aleși în două tururi, dar au deschis în același timp drumul pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Guvernul Orban va rămâne interimar din acest moment și nu va putea să emită ordonanțe de urgență sau să inițieze proiecte de lege până la votarea unui nou Guvern în Parlamentul României.

Scenariul alegerilor anticipate

Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Doar că de aici începe jocul președintelui Klaus Iohannis pentru forțarea alegerilor anticipate.

„După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”, se arată în Constituția României.

Practic, din momentul în care Klaus Iohannis va anunța numele propunerii de premier pe care o trimite în Parlament începe și calendarul pentru declanșarea anticipatelor.

De altfel, atât PNL cât și USR au anunțat că nu vor vota un nou guvern pentru a se asigura că vor fi respinse două propuneri astfel încăt Parlamentul să fie dizolvat și să se ajungă la alegeri anticipate.

Klaus Iohannis a anunțat deja că va merge din nou în Parlament cu Ludovic Orban drept propunere, ceea ce face aproape imposibil ca PSD, UDMR sau Pro România care a votat pentru trecerea moțiunii să voteze acum pentru Orban doar ca să evite alegerile anticipate.

Astfel, în acest scenariu, în doar două luni de zile președintele Klaus Iohannis va putea să dizolve Parlamentul și să dea startul campaniei electorale pentru ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare în același timp cu cele locale.

Scenariul în care PSD forțează un candidat propriu

Foto:Inquam Photos / George Călin

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a repetat în mai multe rânduri că formațiunea sa poate să formeze o nouă majoritate în Parlament, dar a arătat că nu va merge cu un candidat membru de partid drept propunere pentru președintele Iohannis.

Astfel, se naște un nou posibil scenariu și anume ca PSD să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere de independent drept premier și să susțină că a reușit să strângă o majoritate în jurul său care să îi permită trecerea prin Parlament.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis este un susținător puternic al alegerilor anticipate și a repetat de mai multe ori că nu va mai propune un nou premier de la PSD. Cum Constituția nu îl obligă pe președinte să țină cont de propunerea unei majorități, Iohannis poate merge mai departe cu Ludovic Orban și astfel să forțeze alegerile anticipate.

Astfel, odată cu trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban rămâne doar o chestiune de timp până când va fi dizolvat Parlamentul și se vor convoca alegeri anticipate pentru prima dată în istoria României.