Câciu: Volumul investiţiilor asumate de statul român e jumătate din PIB. A avea o creştere economică, fie şi firavă, în contextul acesta ostil e un lucru pozitiv

Câciu: Volumul investiţiilor asumate de statul român e jumătate din PIB. A avea o creştere economică, fie şi firavă, în contextul acesta ostil e un lucru pozitiv
Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Câciu (PSD), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat, marți, că volumul total al investiţiilor asumate de statul român e de 155 de miliarde de euro, jumătate din PIB-ul țării. Acesta a mai precizat că a avea o creștere economică, fie ea și „firavă”, e un lucru pozitiv, dat fiind „contextul ostil” în care ne găsim.

Câciu: Avem creștere economică, deși contextul e ostil

Ministrul a afirmat, potrivit Agerpres, că România a intrat „în altă paradigmă de dezvoltare”, într-un „context ostil” definit de „crizele multiple cu care se confruntă regiunea noastră, Europa, dar mai ales puseul recesionist care bate peste toată Europa. A avea o creştere economică, chiar şi firavă, în contextul acesta, este totuşi un lucru pozitiv (…) Dacă ne uităm în schimb la cum a mers economia, totuşi, anul trecut, investiţiile productive în economie au fost de 84 de miliarde de euro, undeva pe locul doi în Europa ca volum de investiţii, după Cehia, cu 26% din PIB. Cred că nu putem să fim într-o zonă pesimistă”.

Câciu, despre investițiile asumate de statul român

Ministrul a afirmat apoi că volumul total al investiţiilor echivalează cu jumătate din PIB.

„Volumul total al investiţiilor asumate de către statul român este de 155 de miliarde de euro, jumătate din PIB. Evident, acestea sunt prin angajamente multianuale, însă finanţate din PNRR, unde avem contracte de 39 de miliarde de euro, la o anvelopă de 28,5 miliarde de euro, din care gratuite nu sunt decât 13 miliarde de euro. Restul împrumutului nu este gratuit, ci se duce pe deficit. Dacă discutăm de investiţii asumate prin Politica de Coliziune, vedeţi programul de transport de la Ministerul Transporturilor, unde deja sunt contracte semnate de 22 de miliarde de euro dintr-o anvelopă alocată României de 46 de miliarde de euro”, a mai explicat Adrian Câciu, punctând că toate acestea sunt contracte în execuţie, nu promisiuni.

Ministrul a mai precizat că totalul cheltuielilor din volumul de investiţii va depăşi 10% din PIB „cel puţin în 2025 – 2026” deoarece „vine execuţia contractelor pe care deja le-am încheiat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`