Burduja: „Pe capitolul energie, nu vom pierde bani din PNRR” / Despre moțiunea AUR: „Plină de inepții. Asta văd că deranjează, că România e independentă energetic și nu mai depinde de Rusia” (VIDEO)

Publicat: 28 03. 2025, 13:59
sebastian burduja
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a declarat vineri, pentru B1 TV, că moțiunea simplă depusă de AUR împotriva sa în Parlament e plină e „inepții”, dar el se bucură, totuși, că acum are ocazia să meargă în Parlament și să le spună românilor ce a făcut până acum la minister.

Totodată, Burduja a dat asigurări că România nu va pierde bani din PNRR, capitolul energie.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Burduja, reacție la moțiunea AUR

„Pe mine mă bucură, e o oportunitate de a veni în fața Parlamentului – și, ca instituție, respect Parlamentul, sunt și deputat – și să prezint ce am făcut. Dacă cineva are curiozitatea să citească, e o lungă listă de inepții precum termocentrala de la Iernut care, pe mandatul meu, a crescut gradul de execuție de la 80 la 97%, deci ne apropiem de finalizare cu toate piedicile din proiect și piedicile cauzate de antreprenorul general spaniol. (…)

La Ministerul Energiei, noi am făcut treabă și anul trecut, de exemplu, am pus în funcțiune undeva la 1.200 MW grupuri noi în România, mai mult decât în opt ani cu totul anterior. Asta e soluția adevărată să avem facturi mai mici!

Asta văd că deranjează, că România e independentă energetic și nu mai depinde de Rusia. Mai mult, va înlocui dependența altor state din regiune față de Rusia cu dependența față de România și așa trebuie să se comporte o țară puternică”, a declarat ministrul Energiei, pentru B1 TV.

Burduja: Nu pierdem bani din PNRR pe energie

În cadrul aceleiași emisiuni, Sebastian Burduja a ținut să dea asigurări că România nu va pierde bani din PNRR la capitolul energie.

„Sunt convins că pe capitolul energie nu vom pierde bani din PNRR. Acest jalon 121 cu guvernanța corporativă a companiilor din energie a fost interpretat de Comisie pe baza prevederilor din PNRR, deși România, în analiza pe care noi am făcut-o, a respectar legislația națională. Problema e că nu a fost corelată legislația cu interpretarea Comisiei asupra jalonului din PNRR.

Și atunci există mai multe companii în care am procedat deja să facem revocările necesare la o bună parte dintre ele. Urmează și restul în perioada imediat următoare, se numesc interimari și se declanșează proceduri de selecție în baza noii Ordonante 109 sau ultima sa formă. Deci e o chestiune administrativă”, a declarat Burduja, punctul că el emreu a pus în funcții oameni competenți.

Acesta a precizat apoi că lucrurile au durat deoarece au fost luni de zile de negocieri cu Comisia Europeană.