Burduja acuză că mai multe ONG-uri blochează investițiile în sectorul energetic românesc: „Toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali sau nestatali” (VIDEO)

Publicat: 23 10. 2024, 22:02
Sursa Foto: Facebook

Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a acuzat că mai multe ONG-uri blochează prin instanțe investiții în sistemul energetic ce ne-ar ajuta pe noi, dar și întreaga regiune. Ministrul a dat de înțeles că poate aceste investiții „supără anumiți actori statali, nestatali din proximitatea noastră și, ca urmare, se încearcă blocarea” lor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Burduja, despre investițiile în energie blocate de anumite ONG-uri

„Nu e rolul meu să determin anumite infracțiuni, dacă au existat. Eu am spus și public aceste lucruri, am dat exemple concrete. Nu vorbim doar de Neptun Deep, unde mai nou nu e vorba doar de avizul de mediu, e o problemă cu vestigiile de pe fundul Mării Negre, la 100 și ceva de km în larg, e o problemă la Arad cu un parc privat de 100 de megawați, cel mai mare din Europa va fi, și se pare că afectează păsările.

Constat că diverse asociații – și am tot respectul pentru societatea civilă, am fondat 2 ONG-uri, știu ce greu e… dar să facă niște acțiuni în instanță doar ca să blochezi…

Pot doar să constata. La acel parc fotovoltaic de la Arad, care e cu energie verde, deci mediu curat, toate procesele au fost pierdute de un mic ONG din Satu Mare fără absolut niciun fel de îndoială asupra utilității acestei investiții”, a declarat ministrul Energiei.

Burduja: Poate anumiți actori sunt deranjați de investițiile pe care le facem

„La fel și în Mnarea Neagră: vorbim de 4 miliarde de euro investiție, de parcurgerea etapelor de avizare ca la carte, că nimeni nu riscă 4 miliarde de euro să găsească scurtături pe la avize, și vorbim de un proiect care va dubla producția de gaz românesc, ne va face independenți energetic, vom reduce dependența întregii regiuni față de gazul rusesc și va aduce vreo 20 de miliarde de euro la bugetul de stat. Deci toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali, nestatali din proximitatea noastră și, ca urmare, se încearcă blocarea acestor investiții.

Eu am constatat, am spus public. Categoric, dacă sunt alte elemente, sunt convins că sunt instituiții în statul român care pot să le identifice și să le sancționeze”, a mai explicat Sebastian Burduja.