Clotilde Armand, consilier local la Primăria Sectorului 1, a publicat pe pagina personală de Facebook o analiză a felului în care s-au cheltuit banii din bugetul local în anul 2016, totul raportat la bugetul lunar al unei familii.
Astfel, potrivit documentului, în 2016, bugetul Primăriei Sectorului 1 a fost de 1,33 miliarde RON, iar cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe învățământ, salubritate și asistență socială. Primăria a asigurat investiții doar în valoare de 170 milioane RON, adica mai putin de 13%. Analiza mai arată că sectorul 1 cheltuie 6% din bugetul anual pentru întreținerea spațiilor verzi, față de Paris care alocă 1%.
"Analiza bugetului 2016 – Primăria Sectorului 1 din Bucureşti –
▶ Obiectivul este informarea cetăţenilor: nu ne-am propus un studiu exhaustiv, ci un simplu proiect care să redea în linii mari modul de cheltuire a banului public în acest sector.
▶ Informaţiile pe care le-am obţinut nu sunt complete, am folosit aproximări de +/-2% pentru cifre şi indicatori, dar am fost mereu preocupaţi să prezentăm un ordin de mărime corect.
▶ Ne dorim ca locuitorii Sectorului 1 să înţeleagă unde se duc banii lor, şi cât de performantă este administraţia publică a acestui sector în comparaţie cu alte oraşe din Europa.
Analiza este un exerciţiu de transparenţă şi un punct de pornire pentru a obţine:
▶ un dialog mai bun cu cetăţenii cunoscându-le părerea despre deciziile privitoare la cheltuieli şi investiţii
▶ o îmbunătăţire a eficienţei serviciilor primăriei.
În 2016, bugetul Primăriei Sectorului 1 a fost de 1,33 miliarde RON. Vom lua în considerare un număr de 210.000 locuitori pentru Sectorul 1, adică 70.000 de familii, dacă avem în vedere o medie de 3 membri la o familie (2 părinţi şi 1 copil). La fiecare familie din Sectorul 1 corespunde un buget lunar al primăriei acestui sector de 1 581 lei/lună.
Am împărţit acest buget pe capitole mari, care se suprapun direcţiilor mari de acţiune ale primăriei.
▶ Rezultatul este următorul:
http://clotildearmand.ro/…/Analiza-Bugetului-2016_ClotildeA…
* Această analiză este o primă variantă pe care sperăm să o ameliorăm în timp, pe măsură ce vom reuşi să colectăm informaţii detaliate despre fiecare activitate a primăriei.", a scris Clotilde Armand pe Facebook.