MinisterulMuncii şi Protecţiei Sociale a primit aviz favorabil, sâmbătă, încomisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănciale Parlamentului, potrivit Agerpres.
„Bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale acoperă cheltuielile necesare. Obiectivul nostru nu este să ne mulţumim cu aceste resurse ci să reducem risipa acolo unde ea este identificată şi, de asemenea, să venim cu un set de măsuri care să crească fondurile bugetare şi să genereze chiar economii la bugetul de stat. Avem câteva proiecte de lege care vor fi transmise către Parlament şi vom vedea cu toţii că există spaţiu chiar pentru economii bugetare, în felul acesta putând să transferăm, să dimensionăm, resursele în alte zone unde este mai mare nevoie de ele”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
„În anul 2021 sunt alocate 34,3 miliarde lei pentru asistenţă socială, mai mult cu 6% faţă de anul trecut, iar aceşti bani sunt distribuiţi în felul următor: 11,9 miliarde lei pentru plata pensiilor pentru agriculturi şi a indemnizaţiilor şi ajutoare pentru pensionari plătite din bugetul de stat, 21,7 miliarde lei beneficii de asistenţă socială, din care 9,8 miliarde lei pentru alocaţii de stat pentru copii, 5,97 miliarde lei merg pentru indemnizaţiile de creştere a copilului şi stimulentul de reinserţie, 4,4 miliarde pentru finanţarea drepturilor pentru persoane cu handicap, iar 1,43 miliarde lei reprezintă ajutoare sociale, ajutoare de urgenţă, alocaţii de plasament, ajutoare de încălzire.”, a mai spus ministrul.
„Intenționăm, pe partea de salarizare în sistemul public, acolo unde identificăm risipă, să diminuăm risipa. Vom veni cu niște măsuri active care vor aduce economii la buget și bani în plus. Acei bani vom vedea pe ce măsuri îi vom direcționa”, a mai spus ministrul muncii.
Propunerea de buget pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pe anul 2021 este de 53,77miliarde de lei credite bugetare,cu 10% mai mult faţă de anul 2020.
„Noi avem deja câteva variante de lucru și voi discuta cu colegii din parlament. Chiar la nivelul coaliției s-a anunțat un grup de lucru pe pensii speciale și vom trimite variantele elaborate de către minister. Nu mă pot hazarda să dau un termen”, a mai spus ministrul.
„Nu uitați că avem alte șase legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul apărării naționale și de ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică, parlamentară, a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au o pensie medie de aproximativ 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie au o pensie medie de 1.500 de lei. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie de 1.500 de lei”, a mai spus Raluca Turcan.