Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a precizat, joi, în Parlament că bugetul este unul muțumitor.
„Este un buget mulțumitor, este un buget corelat cu execuția pe anul trecut, este un buget corelat cu cheltuielile estimate pe anul acesta.(…) Bugetul Ministerului Educaţiei înregistrează, la nivel de proiect, o creştere în valoare absolută de 244 de milioane de lei faţă de execuţia pe anul 2020. Din perspectiva bugetului Educaţiei Naţionale avem cea mai mare valoare absolută înregistrată în ultimii 30 de ani. Este vorba de 39,6 miliarde de lei, peste 8 miliarde de euro. 535 de milioane de lei, bursele elevilor acordate de la bugetul de stat pentru prima dată. Cuantumul este dublu faţă de cât s-a alocat anul trecut prin bugetele autorităţilor locale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi, în Parlament.
„Este un buget care este departe de a fi suficient față de nevoile Educației, dar este totuși un buget în creștere în valoare absolută. (…) Aș vrea să precizez că, anul acesta, din bugetul de 28,5 miliarde de lei, alocat Ministerului Educației, dispar cheltuieli în valoare de 1,2 miliarde de lei, mai exact este vorba de cheltuieli cu plata drepturilor salariale pe Legea 85, nu mai există. În al doilea rând, nu mai există voucherele de vacanță, iar în al treilea rând, de la Fondul de Rezervă nu mai avem cheltuieli. Sunt 1,2 miliarde de lei cheltuieli care dispar, 244 milioane de lei, sumă care apare în bugetul Educației.”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit Edupedu.
”Suplimentarea burselor studenților: avem 796 de milioane de lei în buget, exact cât am avut și anul trecut, în plus avem o cheltuială de sold a universităților în valoare de 250 de milioane de lei cu destinație exclusivă plată burse studenți și cheltuieli de capital, deci universitățile au baza legală pentru a contribui la suplimentarea burselor, deci și acest amendament este luat în calcul într-un fel.
Avem cheltuieli de capital, foarte multe amendamente privesc cheltuieli de capital, aici pe de o parte avem bugetele locale, pe de altă parte avem o ordonanță de urgență pe care o voi promova în Guvern în speranța de a fi acceptată, prin care până la 10% din finanțare de bază din care se plătesc salarii și într-o proporție foarte mică cheltuieli materiale să poată să se ducă cu destinație cheltuieli de capital pentru investiții.”
Bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2021 a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate, după ce a primit 21 de voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă”.