Budăi şi Boloş, discuţiile la Bruxelles pe tema reformării sistemului de pensii. Ialomițianu (PMP): „Budăi n-are credibilitate pentru că n-a făcut nimic” / Ce înseamnă, de fapt, plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii (VIDEO)

Budăi şi Boloş, discuţiile la Bruxelles pe tema reformării sistemului de pensii. Ialomițianu (PMP): „Budăi n-are credibilitate pentru că n-a făcut nimic” / Ce înseamnă, de fapt, plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, și Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, se află zilele acestea la Bruxelles, pentru discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema reformării sistemului de pensii în cadrul PNRR. Negocieri vor fi și pe subiectul pensiilor speciale.

Gheoghe Ialomițianu nu privește cu prea mult entuziasm aceste discuții. Vicepreședintele PMP a afirmat că Budăi n-are niciun fel de credibilitate în fața Comisiei, mai ales că nu a demonstrat că are voința de a face reforme.

Și, la fel ca Boloș, Ialomițianu atrage atenția că e nevoie de argumente solide pentru a convinge Comisia să fie modifcat PNRR. Simplul fapt că politicienii de la București nu vor să facă o anumită reformă nu e de ajuns.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Budăi și Boloș, discuții la Bruxelles pe tema reformei pensiilor din PNRR. Ce spune Ialomițianu

„Dl Boloș are credibilitate la Comisia Europeană, dar dl Budăi nu are credibilitate. Nu a făcut nicio reformă nici în domeniul pensiilor, nici al salariilor. Mai mult, a spus că pensiile trebuie să crească și să nu se modifice nicio pensie, nici chiar pensiile speciale. A elaborat un proiect de lege în domeniul pensiilor speciale pe care Comisia Europeană l-a considerat neserios, adică fără impact bugetar.

S-a legat mereu de 9,4% din PNRR, plafon maxim pentru bugetul de asigurări sociale, deși puteau să majoreze pensiile cu 20% (…) Ei se duc acum ce să facă? Să renegocieze fără să dovedească că vor să facă reforme. E o notă proastă pentru Guvern să mergi la Comisie și să nu faci ce ai în PNRR. Nimic, nimic n-a făcut!”, a declarat Ialomițianu, pentru B1 TV.

Ce înseamnă, de fapt, plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR

Fostul ministru al Finanțelor a explicat apoi cum stă stituația, de fapt, cu acel plafon de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR, de care se tot plânge Budăi.

„De ce a apărut acel 9,4% în PNRR? Pentru că sistemul de pensii și cel de salarizare, aprobate ambele prin lege de către guvernele PSD, au fost considerate nesustenabile.

Și dacă vor rezolva cu acel 9,4%, pensionarii nu vor primi pensii mai mari (…) pentru că încasările nu sunt bune. Minsiterul de Finanțe, al Economiei, al Antreprenoriatului, alte ministere n-au implemetat politici să aducă mai mulți bani la bugetul de stat. Deci pensionarii n-o vor duce mai bine.

E o dispută politică între PSD și USR și PSD crede că poate să mai lovească în USR, deși eu vă spun cu toată responsabilitatea, ca fost ministru de Finanțe, că reforma salarizării și cea a pensiilor, indiferent cine era la guvernare, erau cuprinse în PNRR. Pentru că PNRR trebuie să asigure stabilitate din punct de vedere financiar. Comsia ne dă bani ca să ne consolidăm fiscal. ca dacă vine o criză să nu mai avem problemele din 2008, 2020, cu un deficit de 10% greu de finanțat”, a explicat Gheorghe Ialomițianu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie