Bucureștiul va fi, săptămâna viitoare, gazda reuniunii miniștrilor de externe ai NATO

Publicat: 21 11. 2022, 15:16
Actualizat: 21 11. 2022, 15:17
Foto: Ministerul Afacerilor Externe / Facebook

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) salută aniversarea, luni, a 20 de ani de la primirea invitaţiei de aderare a României la Alianţa Nord-Atlantică, la Summitul NATO de la Praga.

Astfel, săptămâna viitoare, la Bucureşti, va avea loc reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, prima reuniune în acest format organizată de ţara noastră de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008.

Ușa NATO, deschisă tuturor democrațiilor

În data de 21 noiembrie 2002, la primul Summit NATO organizat într-o ţară de după Cortina de Fier, liderii NATO au menţionat, în Declaraţia Summitului de la Praga, decizia de invitare a şapte state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia – să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit Declaraţiei, accederea acestor state „va consolida securitatea întregii zone euroatlantice, şi va contribui la atingerea scopului comun al Europei reîntregite şi libere, unită în pace de valori comune”, arată comunicatul de presă al MAE.

„Runda de extindere lansată la Praga a avut un rol decisiv în eliminarea diviziunilor Războiului Rece şi a dus la reîntărirea legăturilor de prietenie şi cooperare în Europa Centrală şi de Est.

A reprezentat un proces de transformare profundă, care a avansat în strânsă legătură cu extinderea Uniunii Europene. În spiritul unităţii şi solidarităţii aliate, România a adus o contribuţie importantă la apărarea colectivă a NATO, la misiunile şi operaţiile Alianţei, precum şi la procesul de consolidare şi adaptare a acesteia la un spectru de provocări din ce în ce mai larg.

Ca parte a acestui angajament, România a făcut constant demersuri de consolidare a propriilor capabilităţi, pe baza principiului distribuţiei echitabile a sarcinilor, inclusiv prin creşterea bugetului destinat apărării de la 2% la 2,5% din PIB începând cu anul 2023. Extinderea lansată la Praga în 2002 a evidenţiat viabilitatea Politicii Uşilor Deschise a NATO, reconfirmată de rundele ulterioare de extindere şi de deciziile Summitului NATO de la Bucureşti din 2008” a transmis ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Acesta a adăugat că uşa NATO trebuie să rămână deschisă tuturor democraţiilor europene, cum e cazul Suediei şi Finlandei.