Summit INCENDIAR la Bucureşti. Ce lideri vin în România şi ce măsuri de securitate au luat autorităţile (VIDEO)
Se anunţă un summit incendiar la Bucureşti.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va participa pentru prima dată la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări care se desfăşoară luni şi marţi în Capitala României.
Juncker va susţine un discurs în cadrul sesiunii plenare a summitului, intitulată „O iniţiativă care oferă soluţii – proiecte-cheie de interconectare în domeniile energie, transporturi şi digital. Iniţiativa celor Trei Mări, catalizator pentru coeziunea şi convergenţa UE şi pentru consolidarea legăturii transatlantice”, marţi, 18 septembrie. Comisarul european Corina Creţu îl va însoţi pe preşedinte şi va participa la Forumul pentru afaceri, organizat cu ocazia summitului, a anunţat vineri Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Președintele României, Klaus Iohannis, va deschide Forumul de Afaceri luni, 17 septembrie a.c., și ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Președintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, și de Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu.
În seara zilei de 17 septembrie, Președintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne și a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.
Marți, 18 septembrie, va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, președintele României va susține declaraţii de presă, alături de președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.
Reprezentarea statelor participante la Summitul de la București va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezența anunțată a nouă președinți de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe, precizează Administraţia Prezidenţială
Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Inițiativei, Comisia Europeană, prin Președintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, și al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe Heiko Maas, precum și instituțiile financiare europene și internaționale, prin Președinții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, și al Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă lansată în 2015, care include cele 12 state membre UE aflate între Marea Adriatică, Baltică și Neagră: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două Summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.
Cu ocazia summitului, autorităţile române au anunţat măsuri sporite de securitate în Capitală. Forțele de ordine şi-au dublat efectivele pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe tot traseul parcurs de oficialităţi, inclusiv la hoteluri şi în zonele în care vor avea loc şedinţele oficiale, informează Ştirile B1 TV.
Sunt așteptați șefi de stat, prim-miniștri, miniștri de externe din 12 țări.
Oficialii de grad înalt din Europa şi Statele Unite vor ajunge luni dimineaţa la Bucureşti. Nu sunt restricții de circulație, dar mașinile delegațiilor vor fi însoțite de mașini de la SPP. Trupele speciale și şi poliţişti vor fi mobilizați pe toate traseele.
Summitul a provocat un scandal între președinte și Guvern. Klaus Iohannis a acuzat Executivul că e nevoit să organizeze pe datorie, după tăierea bugetului de la Cotroceni.
Reprezentanții statelor europene participante, situate între Marea Neagră, Baltică și Adriatică, precum și invitații lor vor discuta despre modalități concrete pentru dezvoltarea conectivității în regiune și totodată despre consolidarea relațiilor transatlantice.